Villi-Joikhu Nappisilmä

Nimi: Dina
Syntynyt: 25.4.2001
Sukupuoli: narttu
Väri: musta, vaalein merkein
Koko: Keskikokoinen
Lonkat: A
Silmät: terveet
Polvet: terveet

Luonne: Dina on vilkas ja tekeväinen kuitenkin pehmeä luonteinen. Viisas ja erittäin sosiaalinen ollen melkoinen pusumaakari. Iloinen ja aina valmis tutustumaan kaikkeen. Avoin luonne. Nopea oppimaan uutta. Kekseliäs. Dina on vesipeto, se rakastaa uimista. Käyttää tassujaan. Nöyrä ja kiltti. Ilmeisesti Dinakin omaa jonkinlaisen paimenvietin, kun metsässä ollessamme lenkillä Dina hakee hirviä ja peuroja. Jos se löytää hirven niin haukku raikuu ja se yrittää ajaa hirveä minulle. Hirvet yleensä eivät liiku paljon, vaan olen usein yllättänyt Dinan kun hirvi seisoo suolla ja Dina pitää haukkua siinä vieressä. Peurat sen sijaan Dina saa hyvin liikkeelle. Se paikallistaa ne metsästä ilmavainun avulla ja sitten menoksi. Kuulen vain rytinää, ensin tulee peurat ja sitten koira. Peurat eivät tietenkään pysähdy minun kohdalle, vaan jatkavat matkaa koira perässään. Kuluu vähän aikaa ja sitten Dina tulee tyytyväisenä luokseni, että homma on hoidossa. Tulevaisuudessa olisi myös tarkoitus testata Dinaa poropaimennustestissä. Emänä Dina on aivan ihana, todellinen toive emä joka ei mm. vieroita pentujaan,vaan varmaan haluaisi pitää pentunsa aina luonaan , huolellinen ja rakastaa pusuttelua.

Harrasteet: Agilityä omaksi huviksi. Tulevaisuudessa on tarkoitus osallistua toko-kisaan alo luokassa lisäksi harrasteisiin kuuluu uintia ja vesilelun noutamista. Uinti harrastus on jatkunut edelleen ja uutena harrastuksena verijälki ja Dina onkin mainio jälkikoira , joka tekee millin tarkkaa työtä. Selvästi sen oma laji.

Saavutukset: 

Virallinen näyttely 14.10.2001 Hollola pentu lk. 1/1 ROP-pentu ja kp, 26.1.2003 Turku nuorten lk. /1, Katselmus 13.4.2002 Kontiolahti Juniori lk. 1/1

Näyttely Helsinki 8.5.2004 Tuomari Leni Nousiainen avo-lk.EH/ 2

Katselmus Helsinki 19.3.2005 5. sija. Toko 5. sija

Avo.lk EH/1 Luokkavoitto. Helsinki Hakunila. 4.9.2005 Tuom. Knut Helge Pedersen.

Viralliset Tottelevaisuuskokeet: Siuntio 11.9.2005  2-tulos 153p.  Tuom. Harri Laisi.

Katselmus Kontiolahti 23.4.2006 Avo lk. 1/4 Tuomari Marja Tuominen.

Katselmus Helsinki 22.4.2007 Puu-Luuhki Toko- kiertopalkinto .2006 ( parhaiten vir.toko-kokeissa menestynyt paimensukuinen)

Näyttely Jaala 15.11.2008 Avo.lk. EH Tuomari Esko Salkonen

Näyttely Mäntsälä 17.7.2010 Vet.lk. EH Tuomari Sean Knight

Näyttely Lahti 1.5.2011 Vet.lk. EH Tuomari Jari Fors

Näyttely Turku 14.8.2011 VET.LK/ H Tuomari Göran Bordegård 

Palveluskoirien erikoisnäyttely 5.5.2012 VET.LK /H Tuomari Harri Lehkonen

Näyttely Pori 28.7.2012 VET.LK. /H  Tuomari Leila Kärkäs

Katselmus Helsinki 2013 / ei sijoitusta loppukehään.  
Arvosteluita:

Katselmus Kontiolahti 23.4.06 Tuomari Marja Tuominen
” Mittasuhteet hyvät. Kulmaukset riittävät. Hyvä karvapeite. Kaunis nartun pää. Liikkuu kevyesti. ” AVO2 nartut 1/ 4

Katselmus 13.4.2002, Kontiolahti, Riitta Lumiluoto:
”Hyvät mittasuhteet, vahva selkä, hyvin kulmautunut, vankka luusto, kaunis pää, rauhallinen luonne ja liikkuu kevyesti.”

Näyttely Helsinki 8.5.2004 Tuomari Leni Nousiainen avo-lk.EH/ 2
”Riittävät mittasuhteet, sopiva luusto. Oikeailmeinen ja linjainen pää. Erinomainen eturinta oikeanmallinen rintakehä. Melko etuasentoiset eturaajat ja niukahkot takakulmaukset. Hyvä lantio ja riittävä askelpituus. Varsin löyhälle kiertynyt häntä.”

Näyttely Helsinki 4.9.2005 Tuomari Knut Helge Pedersen. Avo.lk EH/1 Luokkavoitto.
” 4vuotias. Erittäin hyvä tyyppi. Kaunis narttumainen pää. Runko ja luusto tasapainoinen.Hiukan löysä edestä. Ok takaa. Hyvä turkki ja väritys. Häntäänsä saisi kantaa paremmin.” 

Näyttely Jaala 15.11.2008 Tuomari Esko Salkonen Avolk. EH ” Keskikokoista suurempi, lähes oikeat mittasuhteet. Hyvämuotoinen pää ja tummat silmät. Hyvät korvat. Runko saisi olla tiiviimpi. Hyvät raajat. Tuuhea häntä. Hyvä musta turkki, ruskeat merkit. Hyvä liike ja luonne.”

Katselmus Helsinki 29.3.2009 Tuomari Piritta Hynninen:” Erittäin hyvä tyyppi, hyvät mittasuhteet, riittävät kulmaukset. Toivoisin paremman selkälinjan. Erinomainen luusto. Erittäin kaunis pää ja ilme. Liikkuu hyvin. Valitettavasti hieman ylipainoa. Miellyttävä luonne. ”

Katselmus Koli 18.4.2010 Anneli Hämäläinen ” Hyvän tyyppinen ja oikeat mittasuhteet. Hyvä pää. Riittävästi kulmautunut. Liikkuu ahtaasti takaa ja lyhyellä askeleella, edestä hyvin. Hyvä turkki, rauhallinen luonne . ” vet. nartut.

Mäntsälä 17.7.2010 Sean Knight:” Erittäin hyvä. Hyvä pää ja silmät. Hyvä purenta. Hieman suorat etukulmaukset. Liikkuu hieman ahtaasti takaa. ” VET.LK EH/1

Katselmus Helsinki 20.3.2011 Tuomari Outi Pikkarainen ” 10 vuotias narttu, jolla hyvä pää ja ilme. Riittävät kulmaukset. Liikkuu varsin hyvin. Hyvä tyyppi. Esitetään tänään vähän tuhdissa kunnossa. Mukava luonne. ” 

Näyttely Lahti 1.5.2011 Jari Fors” Lähes 11v musta ruskein merkein. Hieman kapeahko pää. Toinen korva taittunut. Selässä hieman pehmeyttä. Runko aavistuksen pitkähkö. Hyvät raajat. Melko hyvät häntä ja turkki. Normaalit liikkeet ja luonne.” Suhtautuminen tuomariin lähestyttäessä rodunomainen. VET.LK.

Näyttely Turku 14.8.2011 ” Feminiininen ja antaa kauniin vaikutelman. Hieman liian matala korvien asento. Hieman suora eturinta ja kulmaukset. Ei tarpeeksi voimakas selästä. Pitää häntäänsä liian alhaalla. Ei ole voimakas missään muodossa. ”

Palveluskoirien erikoisnäyttely 5.5.2012 ” Hyvin säilynyt 11v. narttu. Feminiininen pää. Taittokorvat. Mittasuhteiltaan hieman pitkärunkoinen. Hyvät kulmaukset. Saisi kantaa häntäänsä korkeammalla. Turkki ei parhaassa vaiheessa. Hyvä askelpituus. ”

Näyttely Pori 28.7.2012 ” Mittasuhteiltaan hieman pitkärunkoinen 11-vuotias hyväntuulinen narttu jolla voisi olla parempi rotutyyppi. Hieman kapealinjainen pää. Hyvä otsa hyväasentoiset taittokorvat. Vankka runko. Pehmeyttä selässä. Hyvä kaula . Niukasti kulmautunut edestä ja hyvin takaa. Hännän tulisi kääntyä tiiviimmin selälle, hyvä karva. ” Suhtautuminen tuomariin rodunomainen lähestyttäessä. ’

Katselmus Helsinki 2013 Tuomari Outi Pikkarainen ” 12 vuotias narttu, jolla viehättävä pää ja ilme. Taittokorvat. Hyvä tyyppi. Liikkuu hieman kankeasti. Mukava luonne. Esiintyy hyvin. ”


Terveys: 

Dina on ollut tähän asti aivan terve koira. Dinalla ei ole ollut korva tai silmätulehduksia lainkaan. Dinan silmät on tarkistettu viimeksi 11.10.2012 ja olivat terveet. Dina nukkui pois 25.12.14 ollessaan 13 vuotta 8kk vanha. Elämänsä eli terveenä , mitään ei edes silmä tai korvatulehduksia ollut. Vanhuus ja takapään pettäminen äkillisesti oli syynä pois nukkumiseen. Myös neurologisia oireita ilmeni, kyseessä lienee jokin aivotapahtuma vanhuuden johdosta. Dinan oikea etujalka leikattiin nuljuluusta kahdesti tapaturman johdosta kun oli täysin murtunut. Parani hyvin mutta kehitti sitten samaiseen jalkaan siitä johtuen kyynärpään nivelrikon joka ilmeni niinkin myöhään kuin kesällä 2014. 

Jälkeläiset: Dinalla on neljät pennut, v. 2003, 2004,2006 ja 2008. Yhdessä pentueessa on kivesvikainen uros. Hammaspuutoksia ei ole ja purennat ok. Jälkeläisillä ei ole todettu kaihia vaikka Dinan emällä on kaihi. Pevisa tarkastettuja jälkeläisiä on runsaasti kolmesta pentueesta tarkastettu kaikki ja yhdestä pentueesta yksi. Jälkeläiset ovat olleet terveitä, eikä tiedossani ole sairauksia. Yhdellä jälkeläisellä on pentue jossa todettiin OI-sairaus joten yksi jälkeläinen on siis oi-kantaja. Mutta itse on ok. 2004 pentueen yhdellä jälkeläisellä on pentueessaan epilepsia jälkeläisiä.

Sisarukset: Dinan sisarukset ovat olleet tietämäni mukaan terveitä.