Villi-Joikhu Pikku-Musta

Nimi: Doora
Syntynyt: 14.11.1995
Sukupuoli: narttu
Väri: musta, vaalein merkein
Koko: 47cm
Lonkat: AB
Silmät: tutkittu
Polvet: terveet

Luonne: Doora on nöyrä, hieman ujo, herkkä ja pehmeä luonteinen koira. Doora on rauhallinen ja hitaasti syttyvä. se ei ole arka, mutta toimii harkitsevasti. Vauhtia kyllä löytyy tarvittaessa. Ei pidä esiintymisestä, vaan on mielummin vaikka lenkillä metsässä. Dooralla on oma kivi ja kanto kiipee leikki, jota se rakastaa. Siinä täytyy erottaa kivi ja kanto toisistaan riippuen siitä mitä ohjaaja sanoo, mennä oikeaan osoitettuun suuntaan(metsässä kun on useita kiviä ja kantoja), kiivetä sille ja istua käskystä, tulla alas ja sitten saa namin. Doora on Ihmisläheinen ja sosiaalinen. Hyvä emä. Hoitaja koira joka hoitaa myös toisten pentuja ja huolehtii tyttärestään vieläkin. Doora on ymmärtäväinen. Nuorin koirani ei aina syö ruokaansa ja siitä sanoin Dinalle Dooran kuullen kun ruokailu oli kesken. Pihalle päästyänsä Doora oksensi juuri syömänsä ruuan tälle nuorimmaiselle, joka söi ruuan hyvällä ruokahalulla.

Harrasteet: Aikaisemmin tuli mainittua kivi kiipee leikki. Doora ei yksinkertaisesti ole harrastaja koira. Tottelevaisuus kokeita, nyt vanhalla iällä paremmin kuin nuorena. 

Saavutukset: Virallinen näyttely pentu lk. 1, juniori lk. 1, nuorten lk. 1, avo 1, avo lk. EH/4, vet lk. EH, Katselmus 21.4.1996 Helsinki pentu lk. 1/1, 26.4.1998 Helsinki avo 1/4, Siuntion koirakerhon mestaruuskisoissa tokossa sijoitus 3:s , Lilli Lappalaisen toko-palkinto 9:s Sija vuonna 1997
Vet.lk. ERI /1 PN4 VET.ROP. Raisio 12.8.2006  
Vet.lk. H Sipoo 15.4.2007 Tuomari: Leni Nousiainen   Katselmus Helsinki 22.4.2007 vet. lk. pun/5 
Arvosteluita:
Katselmus Helsinki 22.4.2007 Tuomari Susanna Mutanen ” 11.5vuotias erittäin kaunis paimenkoiramainen narttu. Hienot kulmaukset. Hyvä raajaluusto. Hyvä vahva selkä. Purenta oikea. Pää kaunis. Esitetään liian tuhdissa kunnossa.”  vet.lk. /5


Raisio 12.8.06 Tuomari Helge Lie ” Lähes 11vuotias. Erittäin hvyäkuntoinen. Hyvä pään muoto. Hyvät silmät ja korvat. Antaa hyvän vaikutelman ja sukupuolileiman. Hyvä kaula ja ylälinja. Vahva ruumiinrakenne ja hyvä luusto. Hyvät takakulmaukset. Hyvä turkki ja hyvät sivuliikkeet. Vähän ahdas takaa.”

Katselmus Kontiolahti 23.4.06 Tuomari Marja Tuominen
” Karvapeite ei parhaimmillaan. Mittasuhteet oikeat. Kulmaukset riittävät ja liikkuu kevyesti. Lievää ylipainoa.

Villi-Joikhu Pikku-Musta Doora Helsinki Katselmus 20.3.2005 Tuom. Marja Tuominen vet.narttu 1
”Mittasuhteet oikeat. Hyvä turkki ja kaunis pää. Riittävät kulmaukset.” 

Virallinen näyttely 1.11.2003, Valkeala, Esko Salkonen:
Keskikokoinen ja ihan hyvät mittasuhteet. Hyvänmuotoinen pää. Ruskeat silmät. Vähän kookkaat korvat. Vankka runko. Muodot saisi näkyä paremmin. Hyvät raajat. Selälle kaartuva häntä karhunmusta, harmaa pohjainen turkki. Vaaleat värimerkit. Huuliharmautta. Hyvä luonne ja liikunta.

Virallinen näyttely 14.7.1996, Mikkeli, Esko Salkonen:
”Keskikokoa suurempi. Hyvät mittasuhteet. Hyvä pää, jäntevä runko. Hyvät raajat. Tuuhea häntä. Musta turkki, harmaata pohjavillaa. Hyvä luonne ja liikunta. Saisi esiintyä terävämmin.” Pentu lk. 1/1, ROP-Pentu, KP

Katselmus Helsinki 29.3.2009 Tuomari Tarja Lackman: ” Tyypiltään ja mittasuhteiltaan erittäin hyvä. Vankka raajaluusto. Riittävät kulmaukset. Painuneet välikämmenet. Vahva hyvä pää. Yksi etuhammas poistettu, muuten normaali purenta. Hieman painunut selkälinja. Ei tänään parhaassa turkissa. Ylipaino näkyy liikkeessä. Herttainen luonne. ”

TERVEYS

Doora on  14v. Dooralla ei ole ollut sairauksia elämänsä aikana. Elämänsä alkutaipaleella oli juoksuissa epätasaisuutta, mutta vanhemmiten ovat tulleet hyvin tasaisesti. Kolmet jälkeläiset on olemassa, ja synnytykset ovat sujuneet hyvin vain pikkuapua tarviten kun eläinlääkäri auttoi ison pennun ulos. Hyvä emä. Valeraskauksia on ollut ne lieviä. Silmätulehduksia on Dooralla ollut ja kerran sellainen ”kierre” jonka jälkeen todettiin silmätarkastuksessa HC-kaihi. Dooran ollessa 8v. Doora on silmätarkastettu joka kahden vuoden välein vaikka tämä kaihi on todettu. Haluan tarkastuttaa koirani siitä huolimatta, koska se on ainoa fakta mistä saa tiedon sen kaihin käyttäytymisestä. Viimeisin tarkistus keväällä 2008. Tarkistuksissa on todettu, ettei kaihi ole levinnyt mihinkään tai muuttanut muotoaan,  eikä lääkärin mukaan tule sitä tässä vaiheessa tekemäänkään. Näköön se ei ole vaikuttanut mitenkään eikä siten koiran elämänlaatuun. Doora juoksee metsälenkillä aivan samoin kuin ennenkin törmäilemättä mihinkään. Doora on testattu pompentaudin osalta ja on terve. Doora nukkui pois 18.3.2010 ikää oli 14,5v. pernassa todettiin kasvain, joka oli syy poismenoon. Siihen asti oli elänyt terveen elämän.

Jälkeläiset: Dooralla on kolme pentuetta v. 98, 2000 ja 2001. Kaikki minun kennelissäni. Pennuilla ei ole todettu sairauksia , osa on jo poisnukkuneita, joillain syys vanhuus ja joillain kasvain. Yhden koiran vei petoeläin. Dooran jälkeläisillä on kahdella todettu HC eli kaihi. Tarkastettuja koiria on joka pentueesta. Kivesvikaisia jälkeläisiä ole. Ei myöskään hammas puutoksia.   

Sisarukset: Ei ole todettu sairauksia. Yksi veli kastroitu hormooni syistä.