Villi-Joikhu Tyttö-tuulispää

Nimi: Tytti
Syntynyt: 16.7.2001
Sukupuoli: narttu
Väri: musta, vaalein merkein
Koko: pienikokoinen
Lonkat: A
Silmät: terveet
Polvet: terveet

Luonne: Tytti on kiltti ja kärsivällinen. Lapsiperheen koirana antaa lasten telmiä ja lähtee pois sitten kun kyllästyttää. Omaa ujon ja nöyrän olemuksen, mutta tahtoakin löytyy ja osaa olla myös itsepäinen. Tytti on luotettava ja ajattelevainen. Sosiaalinen, tulee toimeen kaikkien kanssa. Ujoudestaan huolimatta myöskin itsenäinen. Tytti pysyy hyvin irti niin pihalla kuin lenkilläkin, harvoin on taluttimessa. Tytti nauttii ratsastusretkistä ja on hyvä apu hevosten paimennuksessa ja viihtyy tallissa mukana ”töissä”. Perheessä on kaksi hevosta. Tytti on huolehtivainen perheen toisista koirista, perheessä on myös kaksi muuta koiraa. Eräänä iltana kaikki koirat olivat mukana ”tallitöissä”, tytti etunenässä. Kun oli työt tehty, niin koko porukka meni sisälle paitsi tytti joka meni emäntänsä luo ja sitten tallin luo, ja juoksi siinä edestakaisin eikä suostunut tulemaan sisälle. Emäntä tätä ihmetteli että nyt tytti selvästi ilmoittaa tallissa olevan jotain. Mentiin tarkistamaan asia ja ilmeni että vahingossa yksi perheen koirista oli jäänyt suljetun tallin oven taakse. Tytti ilmoitti tämän ja kun kaikki oli koossa, niin Tyttikin tuli mielellään sisälle.
Pentujen jälkeen on Tytti saanut reippautta toivotusti lisää ja pitää kotonaan koossa perheen koiralaumaa. 

Harrasteet: Ei varsinaisesti aktiivi harrastuksia. Tytti on maalla kasvanut ja rakastaa metsälenkkejä. Siellä se kiitää pitkin metsää nimensä mukaisesti kuin tuuli.

Saavutukset: Virallinen Näyttely juniori lk. 2, Turku 26.1.2003 nuorten lk. 2, Katselmus 13.4.2002 Kontiolahti pentu lk. 1/4

Arvosteluita:

Virallinen näyttely 4.8.2002, Somero, Nina Karlsdottir:
”Hyvä tyyppi, nartun pää, täyteläinen kuono-osa, jonka pitäisi olla lyhyempi. Voisi olla näkyvämpi otsapenger, riittävä kaula, hyvä selkä, ikäisekseen hyvä runko, sopiva luusto, hyvät kulmaukset ja askelpituus. Hyvä turkki. Tarvitsee itseluottamusta.”

Katselmus 13.4.2002, Kontiolahti, Susanna Mutanen:
”Erittäin hyvätyyppinen, erittäin hyvä selkälinja. Hyvät raajat, hyvät liikkeet. Purenta ok. Luonne pidättyvä.”

Terveys: Tytti on aina koko elämänsä ollut terve koira. Jokunen silmätulehdus on ollut ei muuta. Juoksut ovat olleet säännölliset ja myös synnytys meni hyvin ja Tytti oli hyvä emä. Hyvä maidontuotanto. Tytillä ei ole ollut allergioita ja iho on ollut aina hyvä. Tytti kuoli äkillisesti Kesäkuussa 2008 ollessaan melkein 7v. siihen asti aivan terve, mutta raju salakavala kohtutulehdus johti Tytin kuolemaan.

Jälkeläiset: Tytillä on yhdet jälkeläiset v.2004. Tytin jälkeläisillä on kahdella todettu allergiaa eri tekjöille ympäristössä mm. punkeille, pölypunkeille, kasveille. Molemmat koirat pärjäävät hyvin ja tänä päivänä myös ilman oireita elämässään. Kivesvikaisia jälkeläisiä ei ole , eikä myöskään hammaspuutoksia ole havaittu. Yhdellä jälkeläisellä on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta.

Sisarukset: Ovat olleet terveitä.