Villi-Joikhu Diiva

Nimi: Diia
Syntynyt: 11.07.2015
Sukupuoli: narttu
Väri: Domino
Koko: Kookas
Lonkat: B/B
Silmät: Terveet
Polvet: Terveet 0/0

Luonne: Diia jäi siis pentueesta meille , omaan laumaan. Rohkea ja reipas. Kainaloon tulija. Iloinen ja laumassa toimeen tuleva. Omaa kyllä luonnetta , omatahtoinen mutta uskoo kuitenkin isoja koiria eikä härnää turhan päiten. Fiksu ja ruokaperso kuten mammansa ja mummonsakin. Toimii siis nameilla hyvin. Nopeaoppinen. Ei hötkyile. Katsotaan mitä neidistä kasvaa ja kehittyy. Pitää puolensa , mutta ei ole ärisijä tyyppi. Mielestäni hauska koira jonka ehdottomasti halusin itselleni. Rohkea ja jääräpäinen narttu. Omaa tahtoa riittää. Vilkas. Kekseliäs varsinkin kaikkien koiruuksien suhteen. Ei tykkää uimisesta eikä halua itseään kastella sadesäälläkään. Diivasti pomppii lätäköiden yli. Kaikki liikkuva lähinnä eläimistö kiinnostaa, poikkeuksen tekee käärmeet jotka pihaltakin ilmoittaa ei mene koskemaan niihin. Varottaa muitakin. Vahtivainen on ja haukkuen ilmoittaa kaikki jotka pihan lähistöllä liikkuu. Tervehtii haukkuen. Energinen. Hyvä laumanjohtaja. Pentujen kanssa tosi kärsivällinen. Hoitaa muidenkin pentuja. 
Harrastukset:   Niistä ei vielä tiedä mutta toiveissa olisi uinti kun isäkoira on uintiharrastaja. 

Saavutukset:  Pentunäyttely Helsinki 10.1.16 Pentulk,/1, 

Turku näyttely 21.1.2017 NUORT.LK/EH (erittäin hyvä.)

Katselmus Lieto 22.4.2017 Tuomari Petra Soisalo sin. nauha ei loppukehäsijoitusta. 

Näyttely Karjaa 9.7.2017 Tuomari Ambjörn Lindqvist. NUO. LK. T. (Tyydyttävä) 

Näyttely Rusko 8.7.2018 Tuomari Perttu Ståhlberg AVO. LK . H (hyvä) 

Arvosteluita:  Pentunäyttely Helsinki 10.1.16 Tuomari Nina Janger ” 6kk vanha. Riittävä kuonon vahvuus. Leikkaava purenta. Otsapenger voisi olla voimakkaampi. Hyvä rungon vahvuus. Riittävä raajaluusto. Tässä kehitysvaiheessa hiukan etumatala. Hieman korkea kinner. Liikkuu riittävällä sivuaskeleella, kovin löysästi edestä. Avoin häntä liikkeessä. Miellyttävä käytös. ”

Petotesti Sudella Lohja 10.9.2016 : Koiran reaktio hajujälkeen: Voimakas ja lähtee jäljelle. Reaktio nähdessään pedon: Siirtyy omistajan ja pedon väliin,käy omistajan takana siirtyen uudelleen eteen. Haukkutyöskentely: Aloittaa haukun heti ,haukkuu hetkittäin kohti. Koiran toimintakyky pedon liikkuessa: Keskitasoa. Rohkeus: Keskitasoa. Etäisyys: Sopiva turvaetäisyys. Taistelutahto: Keskitasoa. Väistöliikkeet ja ketteryys: Erittäin nopea. Työskentelykestävyys: Keskitasoa. Palautuu viiveellä. Hyväksytty testi. Tuomarin kommentti : hyvä, ja fiksusti toimittu. Vaistot kohdallaan. 

Näyttely Turku 21.1.2017 Tuomari: Carlid Samuel , Ruotsi.”Hyvä sukupuolileima. Riittävän leveä päästään. Kauniit korvat ja silmät. Hyvä purenta ja leuat. Riittävästi kaulaa. Selkälinja voisi olla suorempi. Hieman alhaalle kiinnittynyt häntä. Hyvä rintakehä. Pitkä lanneosa ja hyvä luusto. Liikkuu hyvällä askelpituudella, mutta löysähkösti. Ei parhaassa turkissa tänään. Hyvä luonne.” EH (erittäin hyvä)

Katselmus Lieto 22.3.2017 Tuomari Petra Soisalo ” Vajaa 2 vuotias kaunisilmeinen narttu. Tasapainoisesti kulmautunut. Hyvä sivuliike. Miellyttävä luonne. Erittäin kaunis ilme. ”

Näyttely Karjaa 9.7.2017 Tuomari Ambjörn Lindqvist ” Liian pitkänomainen. Feminiininen pää ja ilme. Tarvitsee vahvemman ja lyhyemmän kuonon. Kallo vielä kapea. Vaaleat silmät. Hyvä kaula ja selkä. Liian pitkä lanne ja laskeva ristiselkä sekä matalalle asettunut häntä. Erittäin kapea rintakehä. Erinomaiset kulmaukset. Liikkuu lyhyin vahvoin askelin. Löysähkö etupää. Liian pehmeä karvanlaatu. Erittäin miellyttävä luonne. ” Suhtautuminen tuomariin käsiteltävissä. 

Katselmus Asikkala 6.5.2018 Avo nartut ei loppukehäsijoitusta. Tuomari Henna Lähevirta ”2v purenta ok. Vahvaluustoinen narttu. Rodunomainen pää. Kulmaukset ok. Esiintyy ja esitetään hyvin .Liikkuu sivulta hyvin. Rauhallinen tyttö. ”

Näyttely Rusko 8.7.2018 Tuomari Perttu Ståhlberg ” Pitkärunkoinen. Riittävä vahvuus. Pyöristyvä kallo. Voimakas kuono-osa. Hyvät korvat ja kaula. Pyöreä ja pitkä lanne. Niukasti kulmautunut edestä. Sopivasti takaa. Ok karva. Hieman alaskiinnittynyt häntä. Liikkuu riittävällä askelpituudella. ”

Katselmus Helsinki Tuomarinkartano 11.9.22 Avo nartut Tuomari: Tarja Lackman ” 7 vuotias, kookas, mittasuhteiltaan ja tyypiltään hyvä. Hieman raskasrakenteisen vaikutelman antava, olematta kuitenkaan lihava. Vahva raajaluusto. Kulmaukset voisi olla paremmat sekä edessä että takana. Todella kaunis, vahva nartun pää. Purenta ok. Mukava luonne, rauhallinen käytös. ”

Katselmus Muurame 10.9.2023 Tuomari Merja Korhonen ” Purenta ok, vahvaluustoinen, isohko narttu. Selkälinja nousee taaksepäin. Jonkun verran luisu lantio. Hyvä rungonpituus. Ok kulmaukset. Raskas runko, joka näkyy liikkeessä. Hyvä pää. Ystävällinen ja avoin. Karvapeite ok. ” Seniori nartut.

Terveys: Pompen kantajuutta tai testitarvetta ei ole kun on isä tervegeeninen ja emä polveutumisen perusteella ok. Ei testitarvetta siihen. Emä on DM kantaja ja isä on normigeeninen , joten tämä tullaan testaamaan kunhan vähän kasvaa . Katsotaan sitten mitä on. DM geenitesti on tehty ja tulos on ,että Diia on kantaja. Voidaan yhdistää terveeksi testattuun partneriin, eikä hän itse siihen sairastu. Kyynärät 0/0. Pra-prcd testattu on tervegeeninen. Pra-IFT-122 geenitestattu ja on terve.  Silmät tarkistettu 3.4.20 terveet, polvet tarkistettu 3.4.20 terveet, Sydänkuuntelu 3.4.20 terve. Selkä kuvattu, SP0 puhdas, VA0 normaali,LTV1 (jakautunut ristiluun keskiharjanne, lievä löydös.) Diia on ollut terve koira. Hiukan on tapaturma altis. 2v vanhana murtui oik. etujalan uloin varvas sekä siitä repesi nivelside. Tuli kuntoon. Tapaturma sattui kun juoksi peuran persässä. Oik. nivusessa ollut revähtymä ja tulehdus se hoidolla ok. Herkkä vatsaisuutta on ollut mutta nyt vanhemmiten on tasoittunut. Tiinehtyy ok, mutta jossain vaiheessa raskautta kehittää tulehdusta kohdun seinämään ja se pyrkii abortoimaan sikiöitä. Tämä tutkittu. Diia on silmätarkastettu sekä polvitarkastettu 10.2.2023 silmät ja polvet ovat terveet. Diia on muutenkin elänyt elämänsä tähän asti terveenä ja pian tänä vuonna täyttääkin 8v.

Jälkeläiset: Diialla on 2 pentuetta v. 2017 ja 2018. Ensimmäisessä pentueessa jäi vain yksi pentu uros joka kastroitu. Ei kivesvian vuoksi . Hampaat ok. Toisen pentueen kohdalla olimme lisääntymislääkärin kontrollissa ja asiaa tutkittiin myös. Kohdun seinämän tulehdus ja siihen Diia sai antibioottihoidon. Pentuja tuli 5. Ei kivesvikaisia ei hammaspuutoksia. Pennut ovat olleet terveitä. Narttulinja on jatkanut sukua , myös toivottavasti uroskin. Yksi pentu oli toisesta silmästä synnynnäisesti sokea. Kehityshäiriö silmässä mutta koira pärjää hyvin ja sitä ei aluksi huomattu lainkaan. Koiralla näkö toisessa normaali. Toisessa pentueessa on yksi kaihijälkeläinen , kaihi todettiin koiralla 3v. iässä.

Sisarukset: Ovat olleet terveitä, paitsi yhdellä veljellä olkapäissä kasvuhäiriö joka hoidettu ja koira voi hyvin. Sisko menehtyi äkilliseen sapesta alkaneeseen rajuun tulehdukseen 5 vuotiaana. Sukua on jatkanut Diian lisäksi yksi uros.