Villi-Joikhu Häntähitti

Kuva: Pilvi Koskinen

Nimi:Suska
Syntynyt: 13.3.2020
Sukupuoli: narttu
Väri: Musta vaalein ja valkoisin merkein
Koko: Keskikokoinen 
Lonkat: C/C
Silmät: Terveet
Polvet: 0/0 tarkastettu 24.3.23 terveet 0/0 tulos lopullinen.

Luonne: Suska on sijoitusnarttuni , joka asuu Turussa. Suska käy kyllä usein vierailulla Hämeenlinnassa , jossa asuu sukua oma emä Vimma ja isoäiti Sella. Viihtyy sylissä hellittävänä ja myös on energiapakkaus. Vauhtia riittää. Pentulaumassa ei kovin äänekäs koira. Reipas pelkäämätön luonne. Ei myöskään pentulaumassa päällepäsmäri vaikka toki puolensa piti. Sopuisa. Nopea oppinen. Tykkää kierimisestä jota harrasti aikuisten kanssa. Hyppiminen on myös kivaa. Veikeä pentu jolla on älliä. Asuu aikuisperheessä. Hampaankäyttö maltillista. Ottaa helposti kontaktia ihmisiin , on avoin tutustumaan. Itsenäinen sillä ei ottanut tukea mammastaan vaan ajatteli itse. Katsotaan mitä hänestä kasvaa ja toivottavasti hyvä koiruus , joka voi sukuansa jatkaa. Aikuisena Suska on sopeutuva , toimeentuleva laumassa ja kiltti nöyrä koira. Hieman epävarmuutta tai epäluuloa saattaa olla jotain outoja asioita kohtaan ,mutta niistä palautuminen on nopeaa. Sylikoira. Pusuttelija. Vauhtia riittää , mutta myös osaa hyvin rauhoittua. Kaikkiaan kehittynyt edukseen.Harrastukset: Omatoimi agility kun tykkää kiipeillä puihin ja mihin milloinkin. Tarkoitus tutustua lajiin ihan oikeastikin. Raunio koira touhut, sekä rally-toko. Paimennus treenit.

Saavutukset: Smart Dog testi 24.4.22 Hattula Testaaja: Liisa Tikka
Kokonaisarvio: Suska on ystävällinen koira, tutustuu vauhdikkaasti uuteen tilaan, osaa rauhoittua. Keskittyy yleisesti hyvin. Motivoituu hyvin tehtävistä. Hyvä katsekontakti. Kommunikoi sillä ihmisen kanssa. Suska on herkkä koira. Ottaa tukea ihmisestä. Suskan vahvuuksia testissä oli kyky loogiseen päättelyyn sekä monipuoliset ongelmaratkaisustrategiat ja sinnikkyys mahdottomassa tehtävässä.

Osa-alueet: Itsehillintä oppii asioita nopeasti ja kykenee itsehillintään.
Eleet: Ihmisen eleiden lukeminen toteutui 58% tehtävistä.
Ongelmanratkaisu: Pyytää apua ihmiseltä mutta ratkaisee kuitenkin tehtävän itse.
Mahdoton tehtävä: Pyrkii ratkaisemaan mahdottoman tehtävän enimmäkseen apua ihmisiltä pyytäen, erityisesti testaajalta. Käyttää katsekontaktia ja myös pientä ääntelyä. On kuitenkin kaikki ongelmanratkaisustrategiat käytössä ja pyrkii itsenäiseen ratkaisuun.
Looginen päättely: Tämä on testin vaikein osio. Suska ymmärtää selvästi loogisen päättelyn. Eli ymmärtää ongelman ja ilmiön sen takana. Tälläisen kyvyn omaava koira pystyy uudessa tilanteessa ratkaisemaan ongelmia, joita se ei ole kohdannut aikaisemmin. Oppii keskimääräistä nopeammin.
Muisti ja sosiaalinen oppiminen: Muistitehtävissä tukeutuu ihmiseen on ilmeisen herkkä, Selkeää mallioppimista ei nähty.
Aktiivisuus: Suhteellisen aktiivinen.
Suhtautuminen vieraaseen ihmiseen arkuus/rohkeus: Suska suhtautuu vieraaseen ihmiseen ystävällisesti ja avoimesti. Koira on avoin ja sosiaalinen. Testissä ilmennyt vahvuus on looginen päättelykyky.

Arvosteluita: Katselmus Helsinki Tuomarinkartano 11.9.22. Avo nartut. Tuomari: Anu Ylimaa. ” 2,5 vuotias, musta merkein narttu, kookas. Sopivasti utelias. Ruokaa voi antaa ihan vähän vähemmän, tänään hiukan tuhdissa kunnossa. Hieman ahtaat takaliikkeet, takapotku saisi olla pidempi. Etuliikkeet nätit. Ihan vähän takakorkea vielä. Hyvät taka- ja etukulmaukset. Tasapainoinen rungonmitta. Rauhallinen luonne. ” Sininen nauha jatkoon ei loppukehäsijoitusta.

Terveys: Pompen , Pra-prcd:n ja DM:n osalta terve polveutumisen perusteella. Testaustarvetta ei siis ole. Aivan pieni napatyrä , mutta aika näyttää ,sillä ne voivat myös hävitä ennen aikuisikää. Pieni napatyrä on jäänyt. Kyynärät 0/0, sydän ok, selkä: VA 0 (nikamien epämuotoisuus) LTV 0 (välimuotoinen lanne-ristinikama). Selkä siis ok. Ei hammaspuutoksia. Pra-IFT-122 terve polveutumisen perusteella. Silmät tarkastettu terveeksi 24.3.23.

Jälkeläiset: Ei vielä ole.

Sisarukset: Sisaruksia on 7, ovat olleet terveitä. Kivespuutoksia ei pentueessa ole. Hammaspuutoksia on yhdellä sisaruksella , jolta puuttuu yksi välihammas. Purennat ovat ok. Yhdellä on pienen pieni napatyrä joka ei ole vaatinut toimenpiteitä. Pentueesta on pevisatutkittuja 8 pennusta 6. Tulokset ovat ok.