Villi-Joikhu Ilonsykähdys

Nimi: Deisi 
Syntynyt: 18.06.2009
Sukupuoli: narttu
Väri:Riistaparkki
Koko: Keskikokoinen 
Lonkat: A/A
Silmät: Terveet
Polvet: Terveet

Luonne:  Vilkas, reipas ja pelkäämätön pentu. Vaikuttaa hyvähermoiselta jo pienenä ei hötkyile oikeastaan mitään. Kun pihassa tehtiin rakennustöitä pyöri Deisi jonon jatkona mitään kaihtamatta. Luoksetulo toimii ja hyvin oppivainen ja tuntuu älykkäälle pentuselle. Luonnetta harrastuskoiraksi. Dixiltä ottaa luun muitta mutkitta muttei siinä tilanteessa ole kuitenkaan päällekäyvä vaan pikemminkin viekas. Ei ole ainakaan vielä kauhean äänekäs haukkuen vaan muuta ääniskaalaa löytyy paljon. Sylikoira ajoittain ja haluaa ne hellät hetket ja pusuja sataa. Todellinen lupsuttaja. Namiperso jota on helppo opettaa. Sateesta ei tykkää , kun satoi ja piti mennä ulos kävelylle niin nelitassu jarru löi päälle ja sanoi seis. Tykkää kyllä olla ulkona ja peuhata ja tutkia kaikkea mahdollista. Leikeistä huomaa että neidillä löytyy saalisviettiä kun retuuttamisleikit ovat kiinnostavia ja motivointipötkö saa kyytiä. Deisi jäi minulle itselle kotiin kasvamaan ja toivottavasti hänestä kehittyy hyvä koira. Alku on ainakin lupaava kun nimikin juontaa siitä että onnistui heti kietomaan tassut sydämen ympärille. Deisi on todella nimensä mukainen, aina iloinen ja valmis tekemään. Halihetket ovat jokapäiväisiä kun neiti haluaa kainaloon. Mamman tyttö. Näyttelyissä ja reissuissa käyttäytyy todella hyvin , hyvä kontakti ja haluaa kontaktia. Sosiaalinen, vaikkakin huolehtii vahtimalla ruuan ja lelut ja mamman mutta ei aiheuta mitään kähinöitä kuitenkaan. Hyvin hallittava. Deisi on myös todella iloinen tyttö, ei ole pahalla tuulella koskaan ja kun tulee luokse niin vauhti on luja ja iloinen ilme hännän heilutuksen kera seuraa mukana. Deisi on myös kärsivällinen pentujen suhteen, toisten pentujen leikkitäti ja kun oli omat pennut niin leikkiä riitti , Deisi ei kyllästynyt ja ärissyt kenellekään. 
Harrastukset: Palloleikit. Futiksen pelaaminen niin sisällä kuin ulkona. 

Saavutukset:  Pentuluokka 1/1 KP PN2 Helsinki 5.12.09 Katselmus Koli 17.4.2010 jun.nartlk. 1/1 

Virallinen näyttely Lahti 1.5.2011 , Tuomari Jari Fors NUORT. LK. EH.  

Katselmus Koli 17.4.2010 Tuomari Janika Wiksten JUN.LK. 1/1 

Näyttely Mäntsälä 17.7.2010 Tuomari Sean Knight JUN.LK. ERI/3 

Palveluskoirien erikoisnäyttely 5.5.2012 Tuomari Harri Lehkonen AVO.LK. EH/4 

Näyttely Pori 28.7.2012 Tuomari Leila Kärkäs AVO.LK. / H  

Näyttely Turku 20.1.2013 Tuomari Ewa Nielsen  AVO.LK. / H 

Katselmus Helsinki 2013 ei sijoitusta loppukehään.  

Maailman näyttely 9.8.2014 AVO.LK /EH Tuomari Savolainen Tuula

Katselmus Helsinki 2015 ei sijoitusta loppukehään. 

Palveluskoirien erikoisnäyttely 14.5.15 Tuomari Irina Poletaeva, AVO.LK /EH

Petotesti Lohja 10.9.2016 Testaaja Asko Sorvo. 

Näyttely Turku 21.1.2017 Tuomari Carlid Samuel Ruotsi AVO. LK /EH (erittäin hyvä.)

Katselmus Lieto 23.4.2017 Tuomari Outi Pikkarainen , ei sijoitusta loppukehään. 

Näyttely Karjaa 9.7.2017 Tuomari Ambjörn Lindqvist. VET.LK T (Tyydyttävä) 

Näyttely Rusko 8.7.2018 Tuomari Perttu Ståhlberg VET.LK. EH (erittäin hyvä) sij. VEK2


Arvosteluita:  ” Oikeat rungon mittasuhteet. Hyvä ilmeinen pää. Oikein kannetut korvat. Tasapainoisesti kulmautuneet raajat. Hieman heikkoutta ylälinjassa. Oikein kannettu häntä. Liikkuu hyvin. Hieman pulskassa kunnossa. ” Helsinki 5.12.2009 Pentuluokka 5-7kk 1/1 KP kilpailuluokka PN2. Tuomari: Jarmo Vuorinen . 

Katselmus Koli 17.4.2010 Janika Wiksten ” Erittäin kaunis kokonaisuus, mutta valitettavasti tuhdissa kunnossa. Hyvä pää. Kantaa runkonsa hyvin. Tasapainoisesti rakentunut. Saisi olla paremmin kulmautunut takaa, liikkuu massansa kanssa hyvin. Hyvä luonne. esitetään hyvin. Hyvä turkki.” JUN.LK. 1/1  

Mäntsälä näyttely 17.7.2010 Tuomari Sean Knight:” Erinomainen. Hyvä pää ja silmät. Hyvä etuosa ja kulmaukset. Hyvä luusto ja liikunta. Tarvitsee hieman lisää näyttely esiintymistä. ” JUN.LK. ERI / 3 

Katselmus Helsinki 19.3.2011 Tuomari Lasse Tuominen ” Oikean tyyppinen. Keskikokoinen. Runko ja raajat hyvät. Pää hieman suomenpysytkorvamainen. Karvapeite oikea. Luonne oikea . Hieman ylipainoinen. ” 

Näyttely Lahti 1.5.2011 Jari Fors ” Vaalea parkki ilman merkkejä. Lähes keskikokoinen, mittasuhteiltaan pitkärunkoinen. Hieman pitkähkö pää, hyvät korvat. Hyvät raajat ja häntä. Turkki ei parhaimmillaan. Normaalit liikkeet ja luonne. ” Suhtautuminen tuomariin lähestyttäessä rodunomainen.  

Palveluskoirien erikoisnäyttely 5.5.2012 ” Keskikokoinen iloisesti esiintyvä narttu. Hieman kevyt pää. Hieman kookkaat korvat ja niukka otsapenger. Runko voisi olla aavistuksen tiiviimpi. Riittävät kulmaukset. Hyvä asentoinen häntä. Turkki ei parhaassa vaiheessa. Hyvä askelpituus.” 

Näyttely Pori 28.7.2012 ” Keskikokoa hieman kookkaampi. Pitkärunkoinen narttu, jolla kovin kapealinjainen pää. Kuono tulisi olla paremmin topattu. Otsapenger voimakkaampi. Hyväasentoiset kookkaat korvat. Hyvä kaula , selässä pehmeyttä ja hieman luisu lantio. Häntä saisi kääntyä tiiviimmin selälle. Tasapainoiset hieman niukat kulmaukset. Hyvä sivu ja etuliike. Takaa ahdas liikkeessä ja hieman takakorkea. Kesäkarvassa. Miellyttävä käytös.” Suhtautuminen tuomariin rodunomainen lähestyttäessä .  

Näyttely Turku 20.1.2013 ” Narttumainen narttu, jolla hyvä raajojen pituus, mutta pitkä mittasuhteissaan, narttumainen pää joka voisi olla täyteläisempi. Hyvä korvien muoto mutta näyttävät suurilta. Normaalit kulmaukset. Liian pehmeä ja epäkorrekti turkki, hyvä luusto on lihava, liikkuu raskaasti ja voi olla pidempi askel. Tänään ei kunnossa.” 

Katselmus Helsinki 2013 Tuomari Janika Wiksten ” Tukevassa kunnossa esitetty 4v narttu, jonka rungon mittasuhteet hyvät. Nätti pää. Hyvät etukulmaukset, takaa saisi kulmautua paremmin . Valitettavasti ylipaino näkyy ylälinjassa, liikkuessa edestä matala. Hyvät takaliikkeet ja hyvä luonne. ” 

Maailman näyttely Helsinki 9.8.2014 Tuomari Tuula Savolainen ” 5v narttu, hyvä raajakorkeus, tänään hieman tukevassa kunnossa. Kesäturkki , hieman pehmeä karva. Hyvä pää joskin otsapengertä voisi olla enemmän. Kookkaat korvat. Tilaa runko ja polvikulmaa tarvitaan lisää. Häntä saisi laskeutua selälle paremmin. Reipas sivuaskel. Rodunomainen lähestyttäessä. ”

Katselmus Helsinki 26.4.2015 Tuomari Outi Pikkarainen ” 6v narttu, jolla rodunomainen pää ja ilme. Hyvä kallo, kuono saisi olla voimakkaampi, Hyvät kulmaukset edessä ja takana. Hyvä selkä ja häntä. Liikkuu hyvin edestä, takaa ja sivulta. Mukava luonne. ” 
Palveluskoirien erikoisnäyttely 14.5.2015 Tuomari Irina Poletaeva ” Erittäin hyvä tyyppi. Hyvä luusto. Narttumainen. Riittävän kompakti. Pään muoto ja otsapenger voisivat olla paremmat. Riittävä kaula. Pehmeä selkä. Takakorkea. Erinomainen eturinta. Hyvät etukulmaukset. Hieman suorat takakulmaukset. Karva ei parhaassa kunnossa. ”

Petotesti Sudella Lohja 10.9.2016 Reaktio hajujälkeen: Voimakas ja lähtee jäljelle. Reaktio nähdessään pedon: Siirtyy omistajan sivulle mutta on tarkkaavainen. Haukkutyöskentely: Aloittaa haukun heti ja haukkuu hetkittäin kohti. Koiran toimintakyky pedon liikkuessa: Pieni. Rohkeus: Pieni katsoo pedon ohi. Etäisyys: Sopiva turvaetäisyys. Taistelutahto: Pieni. Väistöliikkeet ja ketteryys: Hitaat. Työskentelykestävyys: Keskitasoa. Palautuu viiveellä. Tuomarin kommentti : Haukku jää päälle joksikin aikaa tarkoittaa palautumista viiveellä. Koira on ilmoittaja joka ilmoittaa vaarasta. Deisi oli sivullani ja fiksusti ajatellen että siinä varmimmin säilyy hengissä jos olisi oikea tilanne. Vaistot kohdallaan. 

Näyttely Turku 21.1.2017 Tuomari Carlid Samuel Ruotsi ” Hyvä sukupuolileima. Hieman kapea kallo. Otsapenger voisi olla selkeämpi. Hienot korvat ja silmät. Hyvä purenta. Riittävästi kaulaa. Hyvä häntä ja ylälinja. Riittävästi rintakehää. Voisi olla vähän tukevampi luusto. Liikkuu hyvin sivulta, edestä ja takaa ahtaasti. Ei parhaassa turkissa tänään.”

Katselmus Lieto 23.4.2017 Tuomari Outi Pikkarainen ” Kohta 8 vuotias narttu, jolla rodunomainen pää ja ilme. Hyvät kulmaukset edessä ja takana. Hyvä rintakehä. Liikkuu hyvin edestä, takaa ja sivulta. Luonne ok. ”

Näyttely Karjaa 9.7.2017 Tuomari Ambjörn Lindqvist” Liian pitkä ja matala. Pitkänomainen pää ja ohut kuonon alue. Suora otsapenger. Hyvä kaula ja selkä. Pitkä lanne, laskeva ristiselkä. Liian pyöreä rintakehä. Erinomaiset kulmaukset. Liikkuu lyhyin askelin. Liian pehmeä karvanlaatu. Erittäin miellyttävä luonne. ” Suhtautuminen tuomariin. Käsiteltävissä. 

Katselmus Asikkala 6.5.2018 Vet.nartut Loppukehä sij. 2 Tuomari Riikka Tuomisto ” Lähes 9 vuotias, Esiintyy rauhallisesti ja iloisesti. Liikkuu kevyellä ilmavalla askeleella. Hyvä karva ja kaunis häntä. ” 

Näyttely Rusko 8.7.2018 Tuomari Perttu Ståhlberg ” Sopiva vahvuus. Kapea kallo. Melko kookkaat korvat. Hyvä kaula ja runko. Pitkä lanne. Niukasti kulmautunut varsinkin edestä. Ei parhaassa karvassa, mutta laatu ok. Lyhyt olkavarsi näkyy etuliikkeessä. Miellyttävä käytös. ”

Terveys: Pevisan yhteydessä tutkittu myös kyynärät jotka olivat 0/0 eli priimat. Silmätarkastus viimeksi 11.10.2012 ja olivat terveet. Deisi itse on ollut tähän asti elämänsä terveenä. Deisi on geenitestattu pompen taudin osalta ja on terve. Silmät tarkastettu 17.11.14 ja olivat terveet. Tarkastutankin kotona olevien narttujeni silmät siinä parin vuoden välein kun heillä on jälkeläisiä.

Silmät edelleen terveet tarkastettu 6.4.2016.

Deisi on myös geenitestattu DM ( Degenerative Myelopathy) sairauden varalta ja on kantaja. Tämä sairaus on selkäytimen etenevä rappeuma. Ilmenee vanhemmalla iällä , kantaja itse ei sairastu ja voidaan yhdistää geeniperimältään normaaliin. Deisi on ollut tähän mennessä aivan terve , nyt on steriloitu syynä ilmennyt kohtutulehdus kierre. Toipui hyvin. Deisi eli elämänsä terveenä , vain pieniä juttuja oli kuten joku silmätulehdus kerran ja anaali tulehdus. Deisi kuoli 12.12.2019 10,5v. ikäisenä. Syynä oli äkäinen syöpä joka ilmeisesti huomaamatta alkoi nisästä ja oli jo levinnyt muuallekin ja tehnyt tehtävänsä. Mitään ei ollut tehtävissä. 

Jälkeläiset: Deisillä on 2 pentuetta v. 2011 ja 2013. Molemmissa pentueissa on syntynyt kuollut pentu tai niin pieni ,että ei ole ollut elinkykyinen. Paikat eivät ole riittäneet kaikille kun molemmissa oli koteloitunut sikiö, joka oli kesken kehityksen. Kaikki muut ovat olleet reippaita ja normaaleja. Tästä syystä Deisi jää eläkkeelle eikä enää tee pentueita. Kivesvikaisia jälkeläisiä ei ole ja hammaspuutoksia ei ole purennat ok. Deisin ensimmäisestä pentueesta sukua on jatkanut 3 koiraa ja toisesta yksi narttu. Sairauksia ei ole todettu , yhdellä on herkkä vatsa mutta allergiaa ei ole todettu. Jälkeläisillä ei ole todettu silmissä kaihia.

Sisarukset: 2 veljeä on kastroitu, ei sairauksien vuoksi. Yhdellä kivespuutos. Yhdellä veljellä todettu nivelrikkoa ja kaihi vanhemmiten. Myös toisella veljellä todettu kaihi joka leikattu ja siitä saanut komplikaatiot ja lopulta tulehdusten vuoksi silmä poistettu. Tällä veljellä myös muita tulehduksia ja haimatulehduksen vuoksi kuollut päälle 5v iässä. Autoimmuuni sairauksia ei ole diagnostisoitu. Sisko lopetettu 10 vuotiaana kasvaimen vuoksi.