Villi-Joikhu Super-Säpinä

Nimi: Dixi 
Syntynyt: 05.05.2008
Sukupuoli: narttu
Väri:Musta, vaalein,merkein
Koko: Kookas 
Lonkat: A/A
Silmät: Terveet
Polvet: Terveet

Luonne:  Dixi on reipas ja ulospäin suuntautuva pentu. Ei ole arka ja tutkii reippaasti kaikkea, jos jotain säikähtää palautuu nopeasti tilanteesta. Seurallinen ja ainakin alkuun yksin jäädessään meteli on melkoinen. Rauhoittuu kyllä. Hampaitaan käyttää reippaasti ja pitääkin katsoa ettei siitä jää paha tapa. Äänekäs ainakin nyt alkuun, äänirepertuaari on melkoinen. Vilkas ja voimakastahtoinen, jääräpäisyyttäkin löytyy. Tuppaa välillä komentamaan varsinkin kun on tiedossa ruokakuppi. Nopeaoppinen, ehkä Dixistä tulee toivottavasti hyvä harrastuskoirakin. Pentulaumassa ei antanut itseään toisten höykyttää, mutta osasi kyllä perääntyäkin tarvittaessa, kun halusi omaa rauhaa. Pallot näyttävät erityisesti kiinnostavan leluista ja rievut joita voi hyvin riepotella ja murista samalla , vetoleikit ovat in. Pari kertaa on käynyt pulahtamassa kotipihan suihkulähteessä , varmaan vahinko, mutta kiinnostaa kyllä. Toivottavasti vesi elementti olisi tulevaisuudessa meidän juttu. Dixi jäi meille kotiin kasvamaan ja toivottavasti on tulevaisuudessa hyvä jatkamaan sukuaan. Ainakin meidän perheeseen on tullut nyt nimensä mukaisesti sitä Säpinää. Dixi on ensimmäisenä kesänä osoittautunut varsinaiseksi vesipedoksi, tykkää uida ja riekkua vedessä. Pysyy lenkillä hyvin mukana ja lähellä. Dixi myös pyytää hiiriä ja tykkää jahdata vähän kaikkea mikä liikkuu. Dixi on ystävällinen kaikkien kanssa toimeen tuleva koira. Luomukoira , yleensä syö kaiken mikä suinkin kelpaa suuhunpantavaksi. Marjat ovat terveellisiä mutta joskus eksyy suuhun muutakin joka ei aina ole niin hyväksi. Piilottaa herkkuja ja on siinä mestari. Vahtii myös pihan , hälyttää ja vahtii toki omat aarteensa. Dixi omaa saalisviettiä , joten lintujen ja myös autojen jahtaus kuuluu kuvaan. Tiellä kävellessä hyvin hallinnassa mutta pihalla kun auto menee ohi juoksee Dixi aidan viertä ja jahtaa autoa.  Dixi on talvikoira. Rakastaa kelliä lumessa ja sukeltaa pää edellä hangen sisään ja tuhista niin, että lumi pöllyää. Hiirestys on myös talvipuuhaa, sillä hiiriä ja lumihommaa on mukava yhdistää. Myös tätä nykyä Dixi vahtii tonttimme ilmatilan , jos kuuluu lentokoneen ääni , tähyilee Dixi heti taivaalle ja sitten ilmoitetaan tuosta yli liikkuvasta isosta peltilinnusta. 
Harrastukset: Uinti ja vesileikit. Pihan vahtiminen ja lintujen ja autojen jahtaaminen. Hiirien pyydystäminen ja lumisukellus. 

Saavutukset:  Katselmus Helsinki, 28.3.2009 jun.luokka sij.5 , Katselmus Koli 17.4.2010 Jun.handler 3/ Milja Koskinen Näyttely Turku 14.8.2011 Göran Bodegård AVO LK. EH.  

Katselmus Helsinki 2013 sijoitus loppukehään. Katselmus Helsinki 2015 loppukehä ja Avo/3

Arvosteluita:  Katselmus arvostelu Helsinki 28.3.09 Tuomari Piritta Hynninen : ” Erittäin hyvä tyyppi. Kookas narttu. Voimakas runko. Hyvä luusto raajoissa. Erittäin hyvät mittasuhteet ja kulmaukset. Erittäin hyvä turkki. Voimakas, hyvänmuotoinen pää, mutta hieman vaaleat silmät. Liikkuu erittäin hyvin. Esiintyy hyvin. ”

Virallinen näyttely Tuusula 4.7.2009 Tuomari Rony Doedijns, Hollanti ” Narttu joka on hiukan pitkärunkoinen ja kauttaaltaan voisi olla enemmän luustoa ja massaa. Kuono voisi olla voimakkaampi ja silmät voisivat olla tummemmat ja pyöreämmät. Korvien asento saisi olla parempi. Takaosa saisi olla enemmän tasapainoisempi. Normaalisti kulmautunut ja tarvitsee voimakkaammat liikkeet. Selkälinja ei ole vaakasuora on hiukan takakorkea. Erittäin hyvin esitetty. ” JUN.LK H. 

 Mäntyharju 8.8.09 virallinen näyttely tuomari Esko Salkonen:” Keskikokoa suurempi, hyvät mittasuhteet, hyvänmuotoinen pää. ruskeat silmät, osittain taittokorvat, hyvä kaula, jäntevä runko saisi olla lyhyempi, hyvät raajat, tuuhea häntä, musta turkki saisi olla kattavampi ja hyvä liikunta. Luonne varautunut. ” (maininta luonteesta tuli kun pelästyi mittakeppiä ja otti takapakkia eikä saatu mitatuksi) JUN.LK T 

Katselmus Koli 18.4.2010 Janika Wiksten ” Isohko pitkärunkoinen narttu. Aavistuksen pitkärunkoinen pää. Hyvä ylälinja. Pitkä lantio. Tekee takakorkean vaikutelman. Hyvin kulmautunut. Hyvä luonne. ” Nuort. lk.  

Katselmus Helsinki 20.3.2011 Tuomari Lasse Tuominen ” Oikeantyyppinen, keskikokoinen. Pää, runko ja raajat hyvät. Karvapeite oikeanlaatuinen, Luonne hyvä. ” 
Turku 14.8.2011 ” Feminiininen ja hyvä pää. Vaaleat silmät ja pitkärunkoinen liikkeessä. Puuttuvat lajityypilliset merkit . Hyvät kulmaukset edessä ja takana. Ei täydessä turkissa. Hyvät liikkeet. ” 

Katselmus Helsinki 2013 Tuomari Janika Wiksten ”Klassisen kaunis, isohko narttu. Hyvä pää , taittokorva tuo ilmettä. Hyvä ylälinja. Hyvät kulmaukset. Hyvä takapotku sivuliikkeessä. Turkki ei parhaimmillaan. Luonne hyvä. ”

Katselmus Helsinkiv 2015 Tuomari Outi Pikkrainen ” 7v. narttu, jolla hyvä pää ja ilme. Hyvä kallo, alaleuka saisi olla aavistuksen voimakkaampi. Hyvät kulmaukset edessä ja takana. Hyvä selkä ja häntä. Etuliikkeissä raajat sisäänpäin kääntyneet. Taka ja sivuliikkeet hyvät. Oikein hyvä luonne.” AVO3 nartut sij. 3.

Katselmus Lieto 23.4.2017 Tuomari Sanna Kalliosaari ” 9v. vankkarakenteinen narttu. Hyvät mittasuhteet. Hyvä rintakehä. ja vahva selkä. Raajat voisivat olla paremmin kulmautuneet. Takaraajoissa hieman ulkokierteisyyttä. Kaunis vahva pää. Liikkuu muuten hyvin, kinnerahtaasti takaa. Purenta ok ja mukava luonne. ” Jatkoon mutta ei loppukehä sijoitusta. 

Katselmus Asikkala 6.5.2018 Vet.nartut ei loppukehä sijoitusta. Tuomari Riikka Tuomisto ” 10 vuotias. Liikkuu kevyesti, hieman ahtaasti takaa. Juostessa etutassut astuvat viistosti sisäänpäin. Kaunis pää ja ilme. Karva oikean laatuista joskin sitä on vähän. ”

Terveys: Dixin kyynärät on myös tutkittu ja ovat 0/0.  Todettu lievää iho-oiretta , herkistynyt varastopunkille, pölypunkille ja joillekin siitepölyille. Dixi on pärjännyt asian kanssa hyvin , oireet ovat lieviä ja paljon lääkäri hoitoja ei ole onneksi tarvinnut. Dixi on geenitestattu Pompen taudin osalta ja on todettu terveeksi. Mitään sairauksia ei Dixillä ole ollut tähän asti.  Dixillä itsellään on pieni kosmeettinen napatyrä. Koska Dixin suvussa esiintyy kilpirauhasen vajaatoimintaa , ( todettu veljellä, ja emän emän veljellä) on Dixi tutkittu viimeksi tämän sukuasian vuoksi kesäkuussa 2014. Dixi todettiin terveeksi arvot olivat täysin normaalit. Dixi tutkitaan jatkossakin aika-ajoin , koska sillä on jälkeläisiä ja myös siitä on suku jatkunut.

Silmät terveet edelleen tarkastettu 6.4.2016.

 Dixi on jälleen Marraskuussa 2016 tutkittu ja todettu terveeksi , kilpirauhasarvot olivat täysin normaalit. Dixi on myös pärjännyt hyvin edelleenkin eikä mitään isoja asioita sen tiimoilta ole ollut , eikä myöskään Dixi ole joutunut syömään mitään antibioottikuureja. Synnynnäinen dermoidi silmässä paljastui Syyskuussa, 2016 joka vasta nyt alkoi vaivaamaan ja se hoidettiin leikkauksella. Dermoidi on siis ylimääräinen pieni nahanpala jossa kasvaa karvaa. Jälkeläisillä ei sellaista ole. Dixi menehtyi äkillisesti 13.7.20, ollessaan 12v.2kk vanha. Syynä tähän oli pernassa todettu kasvain , joka repesi ja tuli äkillinen verenvuoto vatsaonteloon. Kasvain oli lääkärin mielestä pahanlaatuinen ja siinä vaiheessa ei ollut mitään tehtävissä.

Jälkeläiset : Dixillä on 2 pentuetta v. 2010 ja 2012. Ensimmäisessä pentueessa oli kolmella pieni napatyrä joka ei kenelläkään vaatinut toimenpidettä. Sairauksia ei ole ollut eikä allergioitakaan , yksi kuollut syynä syöpäkasvain. Ei kivesvikaa ei hammaspuutoksia. Toisessa pentueessa ei kivesvikaisia uroksia , ei hammaspuutoksia , ei myöskään napatyrää. Allergia asioita on todettu kahdella pennulla , samantyyppistä kuin Dixillä itselläänkin . Toisella se todettu vasta vanhempana. Muuten ovat olleet terveenä. Suku on jatkunut molempien pentueiden kautta.

Sisarukset: Ydellä veljellä siis todettu kilpirauhasen vajaatoiminta. Parilla sisaruksella allergiaa.