Villi-Joikhu Sydänkäpynen

Kuva:Minna Ukkola

Nimi: Jade 
Syntynyt: 19.2.2011
Sukupuoli: narttu
Väri:Parkki vaalein merkein
Koko: 46cm säkä , mitattu
Lonkat: C/C
Silmät: Terveet
Polvet: Terveet

Luonne:  Jaden kaikki sisarukset seitsemän pentua ovat uroksia , mutta Jade pärjäsi laumassa varsin hyvin. Rohkea mukana pysyvä pentu , jolla oli myös täällä ollessaan äänirepertuaaria kuten kaikilla veljilläänkin. Ei siis jäänyt mitenkään toisten varjoon ja piti puolensa kaikessa touhussa. Sylikoira ja läheisyyden kaipuinen myöskin. Kipitti eniten perässä kun muut tutkivat paikkoja tai maisemia. Vilkas. Energinen ja tekeväinen. Varmasti osaa myös rauhoittua, vaikka ei sitä aina huomannut kun menoa riitti kokoajan. Jade on sijoitus koirani ja sai kodin ihan omasta kunnasta Siuntiosta , toisen koiran kaverina ja perheessä on myös kaksi kissaa ja sopeutuminen uuteen laumaan ja ympäristöön on sujunut todella hyvin. Alusta asti on käyttäytynyt kissojen kanssa kuin olisi niitä aina nähnyt. Tässä on myös Jaden emännän Minnan kertomaa: ” Jade on avoin, iloinen ajatteleva koira. Osaa mennä tilanteen mukaan, ei tee hätiköityjä juttuja. Tulee toimeen kissojen kanssa. Omaa omanlaisensa “sotahuudon” sekä ison repertuaarin muita paimensukuiselle ominaisia äänialoja. Niitä esittelee mielellään varsinkin kun luulee jääneensä yksin. Hyvin leikkisä syliperuna ja pusuja satelee. Omaa joka koiranomistajan unelma luoksetulon, toivottavasti vielä murkkuiässäkin sen muistaa. Sanalla sanoen ja nimensä mukainen Sydänkäpynen. ” Jade on energinen ja edelleen nyt aikuisenakin todella halikoira. Rakastaa halimista. Jadella on edelleenkin niin paljon energiaa ,ettei tahdo pysyä paikallaan hetkeäkään kun kaikki jutut pitää tutkia, mutta keskittyminen kasvaa kun ikää tulee enemmän. 




Harrastukset: Lenkkeily ja peurojen haukkuminen. 

Saavutukset:  Palveluskoirien erikoisnäyttely 5.5.2012 Tuomari Harri Lehkonen JUN.LK. EH/2 

Näyttely Pori 28.7.2012 Tuomari Leila Kärkäs. NUO.LK. /H

Arvosteluita:  Palveluskoirien erikoisnäyttely 5.5.2012 ” Kookas ,vahvarunkoinen nuori narttu. Joka saisi olla mittasuhteiltaan aavistuksen tiiviimpi. Feminiininen pää. Hyvät kulmaukset. Voisi kantaa häntäänsä hieman korkeammalla. Vielä hieman pehmyt turkki. Liikkuu hyvällä askeleella, mutta tarvitsee kehätottumusta. Tarvitsee aikaa. ” 

Näyttely Pori 28.7.2012 ” Melko hyvät mittasuhteet omaava keskikokoa kookkaampi. Kovin kapea linjainen pää. Kuono tulisi olla paremmin topattu. Hyväasentoiset hieman kookkaat korvat. Riittävä otsapenger. Hyvät silmät. Sopiva rintakehä. Tasapainoiset kulmaukset. Häntä tulisi kääntyä tiiviimmin selälle. Kapea taka-askel. Hyvä sivu ja etuliike. Melko hyvä karvan laatu. Antaa tutkia hyvin mutta muuten hieman levoton käytös. ” Suhtautuminen tuomariin rodunomainen lähestyttäessä.  

Terveys: Pevisassa 25.4.2012 tutkittu kyynärät tulos: 0/0. Silmät ok. Yhdet jälkeläiset ja Jade sairasti pentuiluajallaan rajun maksatulehduksen joka arveltiin viruksen aiheuttamaksi, oli menehtyä siihen, selvisi ja ei enää tee jälkeläisiä. Jaden pennut ovat ok, ei kivesvikaisia ei hammaspuutoksia. Jade itse on nyt terve , paitsi että C-lonkat ovat aiheuttaneet nivelrikkoa, Jaden sisaruksilla on huonot lonkkatulokset.  Jade on testattu pompen taudin osalta ja on terve.  Jade nukkui pois 30.12.2014 omistajan ja lääkärin päätöksellä. Yhteenotto perheen toisen koiran kanssa ja sisaruksilla on 3 veljellä diagnostisoitu klassinen  epilepsia ja siihen lääkitys  , joten Jaden kohdalla kun näin tapahtui , ei voitu sulkea pois epilepsian olemassaoloa,  ns. rage-tyyppinen epilepsia , johon kuuluu käytöshäiriöt ja aggressiivisuus, kohtauksen tullessa on ollut syynä tuohon murheelliseen tapahtumaan. Mitään lääkehoitoa ei tähän harvinaiseen luokiteltuun muotoon ole olemassa, vaan sellainen koira joudutaan yleensä lopettamaan. Kuten oli nyt Jaden kohdalla.  Muuten Jade oli luonteeltaan sydämellinen kiltti koira , joten hänen luonteestaan se tapahtuma ei ollut kiinni. 

TAKAISIN