Villi-Joikhu Yksiainoa

Kuva: Noora Valla

Nimi: Aida 
Syntynyt: 27.11.2006
Sukupuoli: narttu
Väri: Musta vaalein merkein
Koko: Ainakin pentuna kookas
Lonkat: C/D
Silmät: Terveet 
Polvet: Terveet

Luonne: Aida on luonteeltaan toisaalta terveen varovainen, hiukan ujo. Vieraita ensin katsottiin sängyn alta ja sitten iloisesti tervehtimään. Aidassa on sopiva sekoitus reippautta, jääräpäisyyttä, nöyryyttä ja kiltteyttä ja halua tutustua avoimesti kaikkiin. Minut Aida valloitti silmänräpäyksessä. Vilkas hän on myös ja vaikka sisaruksia ei ollutkaan oppi Aida hyvin koirien kielen emältään ja muilta laumani aikuiskoirilta.
Aida osasi kunnioittaa isompia vaikka välillä pikku kiusaus vei voiton. Ulkona Aida ei pelännyt uutta maisemaa vaan reippaan uteliaasti otti pihan tutkimusretki paikakseen. 
Aida on välillä äänekäs leikkiessään haukuttiin ja muristiin leluille ja isompia yritettiin komentaa, mutta isot palauttivat aina Aidan maanpinnalle. Pihalla ei haukuttu, paitsi jos piti leikkiä Dooran kanssa ja samalla yrittää repiä Dooran poskikarvoista. Nopea oppiseksi voi Aidaa myös sanoa. Kun sisaruksia ei ollut otettiin malli mamma Dinasta ja sitä matkittiin. Kun Dina istui niin Aida katsoi ja istui samoin kun Dina söi piti Aidankin syödä samaan aikaan ja samoin päin jotta näkee mitä mamma tekee. Välillä Aida vilkuili Dinaa ja jatkoi syömistään. Katsotaan mitä hän on aikuisena. Aida on sijoitus narttuni ja asuu Helsingissä. Aida on kehittynyt mukavaksi nuoreksi neidiksi, ensimmäinen näyttely meni hyvin eikä kauheasti jännittänyt esiintymistään tai sitä yleistä hässäkkää. Aida ottaa lunkisti asiat onhan sitä Helsingissäkin paljon hälinää johon on tietysti tottunut. Aida on myös luonnetestattu ja mukavalla tuloksellakin, ja onhan Aida osoittanut mukavaa luonnettaan aina ,varmasti antaen sitä myös jälkikasvulleenkin. 

Harrastukset: Tyttö on kova uimaan.  

Saavutukset: – Mäntsälä 6.4.08 NUO/H ,   LUONNETESTI 10.12.2011 OULUNKYLÄ TULOS: 1. Toimintakyky +1 kohtuullinen 15p, 2. Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua 1p, 3. Puolustushalu +1 pieni 1p, 4. Taisteluhalu +2 kohtuullinen 20p, 5. Hermorakenne +1 hieman rauhaton 35p, 6. Tempperamentti +1 erittäin vilkas 15p, 7. Kovuus +1 Hieman pehmeä 8p,  8. Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin 45p Laukauspelottomuus +++ laukausvarma. YHT. 140p.

Arvosteluita: – Mäntsälä 6.4.08 Tuomari Saija Juutilainen ; ” Hyvärunkoinen ja luustoinen, jolla hyvin kaunislinjainen pää. Hyvä ilme ja purenta, 18kk. Tyypilliset kulmaukset ja käpälät, kantaa häntäänsä liikkuessa hyvin. Lanneosa ja ylälinja saavat vahvistua. Liikkuu sivusta vielä hyvin löysästi. Hyvä karvanlaatu, mutta pohjavilla puuttuu. Erinomainen luonne. ” 

Katselmus Helsinki 29.3.2009 Tuomari Heljä Manninen: ” Keskikokoinen hyvätyyppinen narttu, jolla hyvät mittasuhteet. Kaunis pää ja ilme. Riittävästi kulmautunut. Liikkuu hyvin. Koira ei saa saada yhtään lisää massaa.” 

Katselmus Helsinki 20.3.2011 Tuomari Marja Tuominen ” Hyvä karvapeite, kaunis häntä, kaunis pää , vaikuttaa hieman ylipainoiselta. ”

Terveys: Aidalla todettiin löysät lonkat. Tulos D johtuu siitä ,että yksin ainoana pentuna käytössä oli kymmenen maitobaaria ja  ylipainoa siitä syystä kertyi ja lihakset eivät päässeet kehittymään toivotulla tavalla. Mitään nivelrikkoa lonkissa ei ole. Myöskään asia ei ole perinnöllinen kun ylipaino on siihen syynä. Kyynärät tutkittiin myös ja ovat terveet eli tulos 0/0. Aida on tarkoitus lonkkakuvata uudestaan kun hiukan ikää on tullut. Ensimmäinen kuvaus suoritettiinkin Aidan ollessa vain hiukan yli 1v.  Aidan lonkat kuvattiin uudestaan Toukokuussa /09 ja tulos oli vähän parantunut lonkat olivat tiivistyneet. Tulos C/D, ovat siistit eikä mitään nivelrikkoja ole todettavissa. Tästä johtuen Aidalle ajatellaan jälkeläisiä lähitulevaisuudessa , mutta yhdistäen A-lonkkaiseen ja taustaiseen sulhoon.  Silmätarkastettu viimeksi 13.7.2010 ja olivat terveet.  Aida on geenitestattu Pompen taudin osalta ja todettu terveeksi.  

Jälkeläiset : Aidalla on pentue vuodelta 2011. Pentueessa on kolme urosta , joista yksi on kivesvikainen ja kastroitu ja myös hänellä todettiin Addisonin tauti.

Sisarukset; Ei ole.