Villi-Joikhun koiria poropaimennustestissä.

Kävimme Poropaimennustestissä Sallassa 5.3.2004. Ajomatka sujui hyvin ja perillä oli mukava tunnelma ja hieno sää, parempaa ei olisi voinut toivoa. Tarkoituksena oli osallistua kahdella koiralla. Villi-Joikhu Huiskulla(Dibi) ja Villi-Joikhu Nappisilmällä(Dina). Villi-Joikhu Nappisilmä ei sitten päässyt osallistumaan, koska urokset reagoivat Dinaan, vaikka juoksu oli jo loppu. Näin Dinan kanssa tällä kertaa ja tarkoitus on mennä uudestaan, jotta Dinakin saisi tuntumaa poroihin.

En tiennyt ensikertalaisena kokonaisuudessaan testin suoritustapaa. Onneksi, sillä olisin vain turhaan jännittänyt testin vaativuutta. Olin luulossa, että porot paimennetaan paikasta A paikkaan B, mutta siinä täytyi koiran ja ohjaajan mennä kolmen alueen läpi ja koira ei saanut mennä portista ennen kuin ohjaaja oli mukana ja antoi luvan. Viimeiseen aitaukseen eli kirnuun koira ei saanut mennä lainkaan, mutta sen täytyi paimentaa kuitenkin porot portista sisään. Ensin kuitenkin tutustuttiin liekaporoon, jotta nähdään miten koira käyttäytyy poroja kohtaan. Tokassa oli sitten 5 poroa paimennettavana.

Donna paimentaa

Dibi tutustui liekaporoon ja varmaan tuumi, että lähdetään kotiin, oli se sen verran pelottava sarvekas otus ja poro olikin hyvin tempperamenttinen. Sitten ensimmäiseen aitaukseen jossa porot olivat. Dibi ei lähtenyt porojen perään vaikka minä miten näytin ja houkuttelin, koe tyssäsi siihen. Kun Dina ei päässyt osallistumaan meni tilalle Donna(Reppulin Belladonna). Pian 11v täyttävä Donna sitten näytti miten homma hoidetaan kotiin. Donna läpäisi testin hienosti mukavilla pisteillä(138,33), ja todella osoitti omaavansa paimenvietin. Alkuun Donna meni ensimmäisestä portista sisälle, mutta tuli huudettaessa takaisin ja niin homma jatkui. Sen jälkeen homma hoitui ja päästiin kunnialla loppuun asti. Jossain vaiheessa Donnalle tuli kuuma ja luulin sen hyytyvän, mutta Donna pisti pään lumeen ja otti suuhun lunta ja sitten taas menoksi. Kuntoakin löytyi vaikka Donnalla jo ikää onkin. Tapahtuma oli mieleenpainuva ja varmasti Dinan kanssa yritämme uudestaan. Voi olla, että Dina ei kyllä pysähtyisi millään portilla, mutta sen näkee tulevaisuudessa.

Donna ja kunniakirja

testin jälkeen tyytyväinen donna ja kunniakirja