LAPPALAISKOIRILLA TODETTU POMPEN TAUTI

Pompen tauti , joka on nyt todettu lappalaiskoirilla, on etenevä glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus. Sairaus on etenevä ja perinnöllinen ja siihen ei ole hoitoa ja sairastuneet koirat joko joudutaan lopettamaan tai menehtyvät ennen kahden vuoden ikää. Sairastuminen yleensä todetaan n. 6-7kk iässä. Luovutusikäisiltä pennuilta sairautta ei voi todeta päällepäin. 

Pompen tautiin on nyt saatu Lokakuussa geenitesti, joka kertoo onko koira terve, virhegeenin kantaja tai sairastunut / sairastumassa tautiin. Siitokseen ei käytetä tietenkään sairaita koiria , mutta kantaja voidaan yhdistää terveeksi testattuun koiraan. Sairaus ilmenee pennuissa jos on yhdistetty kaksi virhegeenin kantajaa.  Sairaus ei puhkea jos pariskunta on terve/ terve tai kantaja / terve. Jos pentueen molemmat vanhemmat ovat terveeksi testatut niin siten kaikki jälkeläiset ovat polveutumisen perusteella terveitä.  Tästä syystä testautan siitokseen aiotut narttuni ennen pentueen teettämistä.  Projektini on testata kaikki nimissäni olevat koirat ja niiden testituloksen voit lukea heidän omilta sivuiltaan terveys osiosta, sitä mukaa kun testituloksia tulee.