UUTISET 2012

UUSIA SUUNNITELMIA VUODELLE 2013

Suunnitelmissa on pentueita seuraaville nartuille: Villi-Joikhut Mailmanmatkaaja Poppy, Kätevä Emäntä Armi, Ilonsykähdys Deisi, Pirteä Pimu , Pimu ja Sydänkäpynen Jade. 

Sulhoja on suunnitelmissa useita vaihtoehtoja ja Poppyn sulhoksi olen ajatellut omaa kasvattiani Villi-Joikhu Starttia, jonka sukuhaara on kuolemassa jälkeläisten puuttuessa. Siis geenit talteen. Pariskunta täydentää hyvin toisiaan. Kiire asialla onkin kun Startti on jo yli 10vuotias. 

Armin sulhoksi mietin myös omaa kasvattiani käyttämätöntä herraa Villi-Joikhu Hämypesän Urhoa. Armilla oli juoksu juuri ja meni homma sivu suun,  jouduimme siirtämään seuraavaan juoksuun kun pompen taudin geenitesti ei siihen ehtinyt. 

Jadelle tarvitaan taas A-lonkkainen kaveri kun on itse lonkiltaan C. Reppulin Amon – Obel 11vuotias ja käyttämätön uros ja lonkiltaan A, täydentää Jaden lonkkatulosta sekä koirat toisiaan. 

Pimulle on sovittuna kokenut uros Eidalun Oskari. 

Deisille on vähän vielä etsinnässä se uros, mutta vaihtoehtoina on urokset Iki-Wanhan Peninkuuluma, tai Kievraduv`va Suohkku.

Toivottavasti juoksut sattuvat hyvin, jotta asiat voisivat toteutua, astutus uutiset tulevat tietenkin uutisiin heti kun ovat toteutuneet ja pentuja olisi odotettavissa. Toivottavasti sulho asiat myös menevät hyvin, ettei joudu käyttämään varavaihtoehtoja. 


LAPPALAISKOIRILLA TODETTU POMPEN TAUTI

Pompen tauti , joka on nyt todettu lappalaiskoirilla, on etenevä glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus. Sairaus on etenevä ja perinnöllinen ja siihen ei ole hoitoa ja sairastuneet koirat joko joudutaan lopettamaan tai menehtyvät ennen kahden vuoden ikää. Sairastuminen yleensä todetaan n. 6-7kk iässä. Luovutusikäisiltä pennuilta sairautta ei voi todeta päällepäin. 

Pompen tautiin on nyt saatu Lokakuussa geenitesti, joka kertoo onko koira terve, virhegeenin kantaja tai sairastunut / sairastumassa tautiin. Siitokseen ei käytetä tietenkään sairaita koiria , mutta kantaja voidaan yhdistää terveeksi testattuun koiraan. Sairaus ilmenee pennuissa jos on yhdistetty kaksi virhegeenin kantajaa.  Sairaus ei puhkea jos pariskunta on terve/ terve tai kantaja / terve. Jos pentueen molemmat vanhemmat ovat terveeksi testatut niin siten kaikki jälkeläiset ovat polveutumisen perusteella terveitä.  Tästä syystä testautan siitokseen aiotut narttuni ennen pentueen teettämistä.  Projektini on testata kaikki nimissäni olevat koirat ja niiden testituloksen voit lukea heidän omilta sivuiltaan terveys osiosta, sitä mukaa kun testituloksia tulee. 


ROSAN JA RONNIEN PENNUT OVAT SYNTYNEET 8.9.2012

Rosan lämpö laski perjantaina , aamulla ei mitään ja menin vielä töihin kun sitä vapaata tarvitsee sitten kun pentuset syntyvät. Töistä tullessani oli lämpö 37.1 Rosa oli ollut rauhallinen ja syönyt hyvin sekä aamulla että päivällä . Töissä ollessani olin yhteydessä kotiin. Mittailin lämpöä ja siinä se kiikkui , vähän tuli sellainen olo , että onko se avautuminen käynnissä vai ei, mutta Rosan muut oireet kertoivat että kyllä oli. Rosa petaili ja siirteli petialustoja paikasta paikkaan ja läähätti. Iltaruoka ei kelvannut ja yöllä sitten sain kiinni 36.8. Odoteltiin käytiin aamusta ulkona ja kun tulimme sisälle tuli Rosa viereeni ja katsoi hellästi ja siinä samassa supistukset lähti käyntiin. Rosa , joka on aina ollut äidillinen koira on hoitanut yhteistyössä perheen kissamamman kanssa pieniä kisun pentuja saisi nyt siis omat pentunsa. Rosan ilme oli hellä ja onnellinen. Synnytys sujui nopeasti vain kaikkiaan 1,5tuntia kun kaikki olivat maailmassa. Tuo Rosan HELLÄMIELI , jäi mieleen aivan kun olisi ollut sellainen HYMYHUULI, ja ilmeistä päätellen Rosan mielestä tämä on HUIPPUHIENO ,juttu.  Tiuhaan tahtiin pentuja syntyi ja myös HAUSKA HEPPU ,oli nähnyt päivän valon. Välillä Rosa petasi kuin HURRIKAANI olisi pyyhkäissyt pentulaatikon ylitse. Viimeisenä sitten syntyi HOUKUTUS

Kuvassa pennut ovat vuorokauden vanhoja. Kaikki ovat mustia erilaisilla valkoisilla merkeillä. Sävy varmasti vielä muuttuu ja nähtäväksi jää mikä se on lopullinen. Valkoiset merkit jäävät. Pentueessa on 2 narttua ja 4 urosta. Nartut ovat varattuja pojat vapaita. Pentueesta sijoitan toisen nartun . 

Pennut luovutetaan alkaen 27.10.12 sirutettuina ja eläinlääkärin tarkastamina. Pentueen isän näet uutisista kun kelaat uutisia alemmaksi ja Rosasta saat lähempää tietoa Rosan omilta sivuilta sukutaulut, klikkaamalla Rosan nimeä. 

Pennut ovat siis saaneet nimensä ja viikkokuvat tulevat jälleen tähän uutiseen ja sitten näet kuka on kukin ja miltä he näyttävät.  Pojat etsivät omia rakastavia perheitään, otahan yhteyttä niin jutellaan lisää heistä. PERUUTUKSEN VUOKSI PENTUEESTA ON VAPAANA YKSI NARTTU. TÄLLÄHETKELLÄ NARTUT OVAT LÖYTÄMÄSSÄ OMAN PERHEENSÄ JA YKSI POIKAKIN ON LÖYTÄNYT NE OMAT RAKASTAVAT IHMISET JA KODIN. VAPAANA 1 UROS  HOUKUTUS. KAIKKI PENNUT OVAT VARATTUJA.

Rosan pennut 1vk ikäisenä >>>
Rosan pennut 2vk ikäisenä >>>
Rosan pennut 3vk ikäisenä >>>
Rosan pennut 4vk ikäisenä >>>
Rosan pennut 5vk ikäisenä >>>
Rosan pennut 6vk ikäisenä >>>
Rosan pennut 7vk ikäisenä >>>


METEN JA RÖLLIN PENNUT OVAT SYNTYNEET 3.8.2012

Meten lämpö laski edellisenä aamuna aikaisin ja siitä käynnistyi kaikkiaan 29 tunnin odotus. Tämä vaihe onkin se aina kaikkein kurjin se odottelu, mutta sitten käynnistyivät supistukset , Meten pedatessa raivoisasti äristen pentulaatikkoa uuteen uskoon. Asettui sitten siihen itse , että tämä taitaa se pesä olla , vaikkakin pihan halkopinot olisivat olleet niin mieleen . Sinne Mette ei tietenkään voinut pesäänsä tehdä. Astutus oli sellainen sujuva, mutta koko homma kuitenkin YRITYKSENYHTÄLÖ, kun jouduttiin poikkeamaan alkuperäisestä suunnitelmasta , juuri silloin Amaksen ollessa pois paikkakunnalta. Niin isukki Rölli astui kuvaan mukaan. Mukava soopeli poika ja toisaalta soopeleita olen toivonutkin, sillä kasvateissani niitä on vähän ja nyt niitä sitten tuli . Tämähän on YLIVETO juttu. Edellinen yö meni valvoessa ja monesti homma onkin YÖKYÖPELI asiaa. Meten synnytys tapahtui päivällä ja niin olikin mukavampi. Meten  odottaessa supistusten alkamista, oli Mette rauhallinen ja ihme kyllä kuin YLINYSTÄVÄ , Demin kanssa ja nukkuivatkin saman sängyn alla päivällä. Nythän Metellä on oma rauha pentuineen. Synnytys edistyi ja  neljä pentua oli syntynyt  varsin ripeästi, jälleen ihana soopeli poika , kaunis väritykseltään kuin sulho ja niin oli päivän valon nähnyt YLELLINEN YLKÄ. Vaikka ensimmäisen pennun tullessa Mette tarttui hampaillaan minua ranteesta kiinni , niin kaikki sujui hyvin ja YHTEISTUUMIN alusta loppuun. Pennut ovat yli 400gr kaikki ja kovin tasaisia . Koko katras siis 5 urosta ja 1 narttu. Mamma ja pennut voivat hyvin. 

Pentujen luovutus on käsillä sitten 21.9.2012 eläinlääkärin tarkastamina ja tietysti sirutettuina ja täällä hyvässä huomassa kasvaneina. Tästä katraasta on vapaana 1 uros. Pentujen värit soopeleita eri sävyisinä ja musta poika. VAPAANA TÄSTÄ KATRAASTA ON UROS NIMELTÄ YHTEISTUUMIN. METEN KAIKKI PENNUT OVAT LÖYTÄNEET OMAN PERHEENSÄ JA NYT OVAT PENNUT LÄHTENEET PESÄSTÄ.

Jaaha , tässähän tulivat pentujen nimetkin , jotka näet viikkokuvista viikon kuluttua.  Viikkokuvat tulevat tämän uutisen yhteyteen. 

Kuvassa Mette pentuineen ja pennut ovat 1 vuorokauden vanhoja. 

Meten pennut 1vk ikäisenä >>>
Meten pennut 2vk ikäisenä >>>
Meten pennut 3vk ikäisenä >>>
Meten pennut 4vk ikäisenä >>>
Meten pennut 5vk ikäisenä >>>
Meten pennut 6vk ikäisenä >>>
Meten pennut 7vk ikäisenä >>>


PENTUJA ODOTELLEN ROSALLE JA RONNIELLE

Nyt vihdoinkin juoksu Villi-Joikhu Hämypesänhulinalle,  Rosalle, se kauan odotettu ja kyllä neiti antoikin sitä odottaa. Myös kiikarissa oli kauan jo vuosia mielessäni ollut kaunis uros Tuiskuturkin Ronnie James, Ronnieksi kutusuttu. Saunan pukuhuone oli minulle ennestään tuttu, kun kerran aikaisemmin yritin erästä narttua Ronniella, mutta silloin ei onnistunut. Saunan huone onkin Ronnien lemmiskely paikka ja niin tuttuun huoneeseen suunnattiin Rosankin kanssa ja siellä pari sitten sai toisensa. Astutus onnistui, sujui rauhallisesti ja mutkattomasti Ronnien hyvin tietäessä mitä tehdä, joten voidaan tulostakin odotella. Rosalla ei ole pentueita ennestään tämä on ensimmäinen, mutta Ronniella on yksi pentue vajaan vuoden takaa ja mukavaa jälkeä on tullut kranssikauloineen. 

Rosasta voit lukea Rosan omilta sivuilta lähempää tietoa. Ronnie vuorostaan on pian 7 vuotias kokenut herra ja myös minun toiveeni tässä täyttyi, olenhan katsastellut tätä herraa jo vuosia. Tunnen myös Ronnien taustaa , olen tuntenut isä Paten ja siitä on jälkeläisiäkin olemassa. Tämä mukavanluonteinen koiruus omaa terveen elämän ja silmät ovat terveet kuten polvet ja kyynärätkin. Lonkat on B.  Ronnie myös omaa ihanan valkoisen kranssikauluksen  , joka kaulaa koristaa ja on myös periyttänyt sitä aikaisempaan pentueeseensa, joten toivotaan. että niin käy nytkin. 

Rosan laskettu aika on 8.9.2012 ja kuten ennenkin asia varmistetaan ultralla joka on Elokuun alussa. Tieto tulee tähän uutiseen. Pentueesta sijoitan nartun , joka etsii sijoitusperhettään.  Rosa kävi ultrassa 6.8.2012 ja pentuja on tulossa. Näkyi siellä 5 ehkä kuusikin paaperoa. Odotus siis jatkuu. 

Villi-Joikhu Hämypesänhulina , Rosa  Lonkat A/A, silmät terveet, polvet terveet ja kyynärät 0/0

Tuiskuturkin Ronnie James , Ronnie  Lonkat B/B, silmät terveet, polvet terveet ja kyynärät 0/0


DEMI MUUTTI MEILLE

Melkein aina on minulla ollut kotona neljän D:n kopla. Nyt se on jälleen täyttynyt kun kotiin muutti Demi, Savujoen Sinivuokko. Ikää 7viikkoa. Hiukan vieraan veren lisäystä Villi-Joikhuihin. Katsotaan miten neidin väri muuttuu matkan varrella, syntyessään neiti oli sininen on se sitä vieläkin , mutta kuten kaikilla sävy vaihtuu. Sinisen värigeenin kantaja Demi on. Nyt on siniharmaa sävy. Demillä on oma sivu sukutaulut sivulla , josta saat lähempiä tietoja neidistä. 


PENTUJA ODOTELLAAN METELLE , REPPULIN MERETH JA RÖLLILLE PUURATTAREN TUULEN-VELHOLLE

Pariskunta Mette ja Rölli saivat toisensa , kaikki sujui hyvin nopeasti ja suopeasti kun molemmat olivat asiasta samaa mieltä. Sopivat yhteen hyvin. Ensin leikkien ja sitten heti tositoimiin. Hyvin onnistuneen astutuksen jälkeen siis pentuja olisi odotettavissa. Mette on 2vuotias vilkas hyvin laumassa toimeentuleva narttu ja kaikki terveystutkimukset hyvät. Mette on ensikertalainen ja lisää Metestä voit lukea sukutaulut sivulta Meten omalta sivulta. 

Pentueen isukki on Puurattaren Tuulen – Velho, Rölli kutsumanimeltään , soopelin värinen ,myös 2vuotias ja ensikertalainen. Osasi asiansa ja oli siinä hyvin määrätietoinen ja rauhallinen. Muuten Rölli on normaalin vilkas tekeväinen koira ja erittäin kiltti. Röllin olen tavannut joukkotapahtumassa aikaisemmin ja ei rähissyt toisille uroksille vaan sama rauhallinen suhtautuminen paistoi koirasta. Teki minuun hyvän vaikutuksen. Kun pariskuntaa katsoi oli myös minun mielestäni mukava yhteensopivuus molemmissa , joten pentuja nyt sitten odotellen. 

Sijoitan nartun pentueesta , joka etsii omaa sijoitusperhettään. Mette menee ultraan heti Heinäkuun alussa ja sitten varmuudella asia tiedetään ja se tieto tulee tähän uutiseen. Ota yhteyttä jos tämä yhdistelmä kiinnostaa niin keskustellaan. METTE KÄVI TÄNÄÄN 2.7.2012 ULTRASSA JA TULOS ON POSITIIVINEN , PENTUJA ODOTELLAAN. ULTRASSA NÄKYI 5 PAAPERON ALKUA. 

Reppulin Mereth ,Mette silmät terveet, polvet terveet , kyynärät 0/0 ja lonkat A/B

Puurattaren Tuulen-Velho, Rölli silmät terveet, polvet terveet, kyynärät 0/0 ja lonkat A/A


KATSELMUS OULU 21.4 -22.4.2012

Katselmus pidettiin tänä vuonna Oulussa Huhtikuussa. Siitä en pysty paljonkaan kertomaan , kun en valitettavasti päässyt itse matkaan. Dixin pentujen syntymä ajoittui juuri samaan viikonloppuun ja niin Katselmus jäi minulta väliin. Ilmoitin sinne sijoitusnarttuni Lillin Villi-Joikhu Sulolinjan, kun Lillin perhe oli sinne menossa. Siis yksi Joikhu olisi paikalla. Yllätys yllätys, sitten kuulin, että kaksi muutakin kasvattiani oli päättänyt lähteä Ouluun . Kolme Joikhua Katselmuksessa. 

Sainkin sitten iloisia uutisia paikanpäältä kun kaikki kolme kasvattiani sijoittuivat loppukehissä. ONNEA HEILLE JA HEIDÄN PERHEILLEEN. Iloinen olen myös minä kasvattajana. Lillin lisäksi paikalla olivat Villi-Joikhu Hämypesän Keiju , Meira ja Villi-Joikhu Kuuraparta , Kuura. Lillin oman arvostelun voit lukea Lillin omalta sivulta ja tässä ohessa kuvineen on muiden kasvattieni arvostelut. ONNEA vielä kerran roppakaupalla ja kiittäen ,että veitte koiria Katselmukseen pitkästä matkasta huolimatta. Ensi vuonna sitten joukolla Helsinkiin. 

Villi-Joikhu Hämypesän Keiju 1 sij. 5 nuort.lk. nartut Tuomari Reija Aaltonen ” Hyväntyyppinen. Oikeat rungon mittasuhteet. Kaunis ilme ja kauniit korvat. Riittävä raajaluusto. Hyvin kulmautunut. Liikkuu hyvin. Hyvä turkki ja hyvä häntä. Tänään hieman liian varautunut.Esitetään hyvin. Hammas puuttuu ( välihammas oik. alhaalla) muuten purenta ok.”  Kuva: Marjo Lyytikäinen

Villi-Joikhu Kuuraparta , Kuura 1 sij. 3 Jun.lk. urokset Tuomari Ritva Hannuniemi-Pulska ” Hyvä yleisvaikutelma, kevyehkö pää. Hyvät kulmaukset. Hampaat ja kivekset ok. Hieman korkealle kiinnittynyt häntä. Hyvä turkki. Liikkuu kevyesti. ” Kuva: Laura Kasila

Villi-Joikhu Sulolinja , Lilli 1 sij.2 pentulk. nartut. Lillin arvostelu on Lillin omalla sivulla.  Kuva: Janne Tiainen


DIXIN JA RAISUN PENNUT OVAT SYNTYNEET

Dixin ja Raisun pennut syntyivät 20.4.2012 pitkällisen odotuksen jälkeen. Synnytys meni hyvin ja normaalisti ja maailmaan putkahti Dixin 10 eli siis 10 pentua , joista narttuja 8 ja uroksia 2. Emä ja pennut voivat hyvin. Luovutus pennuilla on 8.6.2012 sirutettuina ja lääkärin tarkastamina. Mamma Dixin ja minun rakkaudella hoitamina. No, kerrotaanpas kuinka homma hoituikaan….

Dixin lämpö laski edellisenä päivänä, josta käynnistyi odotus. Se kesti kaikkiaan 27 tuntia, jolloin alkoi varsinainen syntymän ihme. Dixi punnersi ensimmäistä pentua ulos 2.5 tuntia ,siitä käynnistyi siis LUMIPENTUJEN maailmaan tulo. Lumipennut siksi ,että astutukseen Lahteen ajettiin todella kovassa lumimyrskyssä ja Dixi itsekin tykkää lumesta , kellii vieläkin lumikasoissa , joita pihalla on vieläkin ,vaikka eletään Huhtikuuta , pissallekaan ei voi mennä kuin lumen päälle ja mamma Dixi on aina ollut lumisukeltaja. Siis LUMITUISKU oli syntynyt. Kun LUMIPALLON laittaa pyörimään tulee siitä LUMIVYÖRY. rupesihan niitä pentuja sitten tulemaankin. Aika tiiviisti tuli alkuun ,että kädet oli täynnä hommaa LUMIHOHTO ja LUMIKIDE saapuivat maailmaan nopeaan tahtiin. Vielä pentu ja se tulikin vauhdilla LUMIPYRY ikään. Ajattelin , että kevät on ,mutta on tämä varsinainen lumihomma kun se lumikinoskin astutuksessa näytteli isoa onnistumisen osaa. Sitten tulikin Dixillä lepotauko , kului odotusta melkein 3 tuntia ja LUMIUKKO putkahti joukkoon. Ultrahan näytti seitsemää pentua ja vielä siis siitä puuttuisi yksi. Kaikki pennut ovat hyvänkokoisia siinä 300gr kahta puolta tasaista porukkaa painoltaan , nyt Dixi jälleen pungertaa ja pesueen pienin , ei kuitenkaan alipainoinen LUMIHIUTALE liittyi joukkoon. 

Tässä vaiheessa Dixi pesulle ja kopeloin sen vatsan samalla , ei hyvänen aika, tuntuu siellä yksi pentu ja näin olikin kiireesti takaisin pentulaatikkoon ja kuten arvelinkin LUMITÄHTÖNEN sieltä tuli. Siis kahdeksan. No , nyt varmasti kaikki. Pieni lepo ja jälleen Dixi pesulle. Sama juttu mahassa tuntui vieläkin ja kyllähän niitä pentuja vyöryikin. Lumivyöryhän sieltä tuli ja vielä yksi kaunis valkosukkainen LUMIKUNINGATAR, kruunasi Dixin ja Raisun  kympin. Tässähän tulivat siis jo nimetkin , mutta viikkokuvista sitten näet kuka on kukin. Nyt annetaan Dixille pentuineen rauha ja lepoa ja toivotaan , kaiken lähtevän hyvin etenemään.  Kaikki pennut ovat tummia erilaisin vaalein ja valkoisin merkein. Kaikki pennut ovat varattuja. KAIKKI PENNUT OVAT NYT LÄHTENEET OMIIN KOTEIHINSA JA ONNEA UUSIIN PERHEISIIN.

Dixin Lumipennut vajaan 1vrk vanhoina. 

Dixin pennut 1vk ikäisenä >>>
Dixin pennut 2vk ikäisenä >>>
Dixin pennut 3vk ikäisenä >>>
Dixin pennut 4vk ikäisenä >>>
Dixin pennut 5vk ikäisenä >>>
Dixin pennut 6vk ikäisenä >>>
Dixin pennut 7vk ikäisenä >>>


VILLI-JOIKHU SUPER-HYPERI , LUMO PELASTUSKOIRA

Sylintäydeltä ONNEA Lumolle ja Petralle, hienosta työstä ja tavoitteen saavuttamisesta.  Lumo on valmistunut pelastuskoiraksi. Tässä on Petran kertomaa Lumosta matkalla pelastuskoiraksi: ” Lumon Villi-Joikhu Super-Hyperin urasuunnitelmia oli kaavailtu jo neidin kasvaessa emänsä Unnan (Samejäntans Unna) masussa. Seitsenviikkoinen parkkipallero ei tiennytkään, minkälainen pienen koiran elämä hänelle oli tiedossa. Lumo kävi ensimmäisen kerran raunioilla reilun kolmen kuukauden ikäisenä. Toistamiseen raunioilla käytiin viiden kuukauden vanhana ja hakumetsässä yhdeksänkuisena. Vajaan vuoden ikäisenä Lumo alkoi käymään aktiivisesti raunioilla, ja reilun vuoden ikäisenä mukaan tuli myös hakutreenit. 

Takana on nyt kolme kautta raunioita ja hakua saman verran. Hakua tosin treenataan läpi vuoden, treenien teemoja talvisin aina lumitilanteen mukaan vaihdellen. Pääosin treenataan metsässä, mutta säännöllisesti myös etsintää harjoitellaan taajamassa, rakennuksissa ja milloin missäkin ympäristössä. Takana on seitsemän koetta, joista kuusi hyväksyttyä ja välissä yksi hylätty. 

Raunoilla meillä on suoritettuna Suomen Pelastuskoiraliiton soveltuvuus ja peruskoe. Lumo emäntineen on VSS-sijoitettu koirakko Espooseen. Maastossa meillä on suoritettuna vuonna 2011 Suomen Pelastuskoiraliiton hakuperuskokeiden molemmat koeosuudet, sekä Huhtikuussa 2012 suoritimme hakuloppukokeen molemmat koeosuudet, päivä- ja pimeäkokeen saman vuorokauden aikana. Näin ollen Lumo täyttää SPeKLin tämän hetkiset minimivaatimukset viranomaisten hälytyskoiraksi. Koen kuitenkin meidän molempien parhaaksi, että harjoittelemme yhdessä vielä hetken ennen virallisiin hälytyksiin nousemista. Molemmille siis lisää kokemusta ja toimintavarmuutta. Lumo on vielä nuori koira, ja toivonmukaan käyttöikää tulee olemaan vielä vuosia. Toimin itse Espoon Seudun Pelastusalueen yhdistyksen Pelastuskoiraosaston hälytysryhmässä ja käyn hälytyksissä hälytyskoiran kartturina eli suunnistajana. Lumon kanssa jatkamme harjoituksia hälytysryhmämme hälytreeneissä, joissa simuloidaan oikeita etsintätilanteita. Lisäksi hälytreenien ja perustreenien lisäksi harjoittelemme ns. pitkätreenejä, joissa kehitetään koiran kestävyyttä etsintätilanteisiin. Hälytyslistalle nouseminen tulee olemaan ajankohtaista aikaisintaan ensi syksynä, tai viimeistään ensi keväänä, ensimmäisen hyväksytysti suoritetun taidontarkastuksen jälkeen.  

Toivottavasti saamme tänä vuonna vielä loppukokeen raunioiltakin suoritetuksi. Tämän jälkeen käymme molemmissa lajeista ainoastaan taidontarkastuskokeissa vuosittain. Tarkoittaa raunioilta loppukokeen läpäisemistä vuosittain ja maastossa loppukokeen pimeäosuuden läpäisemistä vuosittain. Eli harjoitukset jatkuu, saavutettu osaamistaso tulee pitää yllä ja osaamista kehittää koko ajan. ”

Lumon kokeet: Suomen Pelastuskoiraliiton hakuloppukoe pimeäosuus 14.4.2012 Veikkola, Suomen Pelastuskoiraliiton hakuloppukoe päiväosuus 14.4.2012 Suomen Pelastuskoiraliiton hakuperuskoe pimeäosuus 10.9.2011 Veikkola , Suomen Pelastuskoiraliiton raunioperuskoe 17.8.2011 Espoo, Suomen Pelastuskoiraliiton hakuperuskoe päiväosuus 23.4.2011 Inkoo ja Suomen Pelastuskoiraliiton raunio soveltuvuuskoe 7.6.2010. 

Lumo Hommissa kuva : Aino Mutka 

Lumo pelastuskoira Kuva : Jari Miettinen 


PENTUE SIVUILLE PÄIVITELTY UUSIA KUVIA , AIKUISISTA KOIRISTA


DIXI KÄVI ULTRASSA

Dixi kävi tänään ultrassa ja tulos positiivinen , lukea voit tarkemmin Dixin omasta pentu- uutisesta. 


ELMO , VILLI-JOIKHU EXTRAJÄTKÄ KÄVI POROPAIMENNUSKOKEESSA

Elmo kävi poropaimennuskokeessa 9.3.2012 Vuotsossa Vuomaselän erotusaidalla. Onnea Elmolle ja Annelle , testi meni hyvin läpi. Elmo on nyt siis osoittanut aivan virallisestikin paimennustaipumuksensa ja siitä voi olla todella iloinen. Tässä on Annen kertomaa testin kulusta: Ensin tutustuttiin liekaporoon, jotta nähdään miten koira suhtautuu poroihin. Olin käsityksessä ,että koira pidetään kytkettynä liekaporoon tutustuttaessa, mutta tuomarit käskivätkin laskea koiran vapaaksi. Elmo oli innoissaan ja lähti salamana poroa tutkimaan. Kiersi ympäri ja haukkui. Tuomarit käskivät kutsua koiran pois. Oli helpommin sanottu kuin tehty. Tuomarikin kävi hätistämässä Elmoa pois poron luota ja minä juoksin karkuun kutsuen Elmoa ja niin Elmo saatiin pois poron luota. Paljon ei koiran työskentelyyn voi vaikuttaa, kyllä sen sitten pitää tulla sieltä selkäytimestä. Elmo ei malttanut odottaa käskyä mennä porojen perään vaan kaskasi vaikka huusin sen perään. Elmon annettiin jatkaa ja sitten luoksetulokutsu. Tässä vaiheessa kirnu oli vielä kiinni ja Elmo viiletti häntä pystyssä ohitse. Toisella kerralla kun sain käskyn ottaa koira kiinni , tiesin kirnun olevan auki. Sihtasin sopivan tilanteen jolloin porot juoksivat ohitseni, Elmo tuli hiukan perässä ja menin hänen eteensä ja huusin : seis maahan!!! Tämä toimi ja kirnu suljettiin. Kehuin maassa makaavaa koiraani , kävelin luokse ja häntä heilui iloisesti kun kytkin koirani kiinni. Palkka ja lupa poistua aidasta. Elmohan olisi vielä jäänyt mutta tuli kun komensin mukaan. Tulosta sitten odotellen ja VILLI-JOIKHU EXTRAJÄTKÄ TULOS HYVÄKSYTTY. Elmon kehuttiin olevan hyvässä kunnossa ja erityisesti kiiteltiin haukun erinomaisesta laadusta. HYVÄ ELMO JA ANNE. Oheisen kuvan on ottanut Kaisa Helenius. 

Elmo ja liekaporo. 


PENTUJA ODOTELLAAN DIXILLE JA PUURATTAREN POUTAHAUKALLE

Dixi Villi-Joikhu Super-Säpinä kävi sulholassa ja astutus onnistui erittäin hyvin. Sulho on Puurattaren Poutahaukka, Raisu. Dixiltä katsottiin ensin progesteroni testeillä oikea ajankohta juoksusta ja sitten vain menoksi Lahteen Raisun luokse. Dixi on aika kookas narttu ja mietintä oli , yltääkö sulho astua . Raisu on kooltaan Dixiä pienempi, mutta kekseliäs ja yritteliäs koiraherra. Voisi sanoa, että eläköön talvi ja lumikinos. Dixi nimittäin seisoi lumikinoksen alapuolella ja Raisu kiipesi kinoksen päälle ja siitä sitten . Hyvin onnistui ja niin on pentutilaus tehty. Ajomatka kannatti, vaikkakin oli kauhea lumipyräkkä ja hankala matka. Nyt sitten odotellaan tulosta. 

Ultrassa käydään tarkistamassa tilanne Maaliskuun puolivälissä ja laskettu aika pennuille on 21.4.2012. Sijoitan pentueesta nartun, joka etsii omaa perhettään vielä tässä vaiheessa. Ultra tulos tulee sitten tähän uutiseen. Dixin omat sivut löydät sukutaulut sivulta, jossa on tietoa lähemmin ja Raisu on mukava , hyvin koulutettu ja tottelevainen koira. Yhdet jälkeläiset ovat olemassa viimevuodelta. Raisu on iältään pian 4vuotias kuten Dixikin. Raisu on aktiivinen ja kaikessa touhussa mukana oleva perhekoira. Teki minuun kyllä mukavan vaikutuksen.  Tässä omistajan kuvaus Raisusta: ” Maailman kiltein koira ja rauhallinen, paitsi innostuessaan melkein mistä vain. Utelias ja avulias. Osallistuen kaikkeen saunan lämmityksestä , tietokoneen käyttöön asti.  Seurallinen ja viihtyy kainalossa. Viisas ja nopea oppimaan.  Osaa myös näyttää tunteensa välillä ollen teatraalinenkin. Tykkää purjehtimisesta ja metsälenkeistä. Kesällä kahlailee mutta ei ui. Kova juttelemaan ja kommunikoimaan. Ei harrasta mitään aktiivilajia. ” 

DIXI KÄVI ULTRASSA 19.3.2012 JA PENTUJA ON TULOSSA. ULTRA NÄYTTI N.7 PENTUA ELI IHAN KUNNON PENTUE TULOSSA. ULTRA EI OLE 100% TULOS, MUTTA HYVIN SUUNTAA ANTAVA. NYT JATKUU ODOTUS JA KUN PENNUT SYNTYVÄT TULEE UUTISIIN SIITÄ TIETO ENSIKUVAN KERA. PENTUEESTA SIJOITAN NARTUN , JOKA ETSII OMAA SIJOITUSPERHETTÄÄN. 

Villi-Joikhu Super-Säpinä , silmät terveet, polvet terveet, kyynärät 0/0 ja lonkat A/A

Puurattaren Poutahaukka, Raisu silmät terveet, polvet terveet, kyynärät 0/0 ja lonkat B/B


AIDA KÄYNYT LUONNETESTISSÄ

Aida , Villi-Joikhu Yksiainoa on käynyt luonnetestissä ja siitä on tulos päivitetty Aidan omalle sivulle. 

Pimun astutus ei valitettavasti onnistunut , joten siirtyy seuraavaan juoksuun. Muita vuorossa olevia odotellaan , kevään mittaan juoksuja alkavaksi ja toivottavasti siitä sitten onnistuu. Suunnitelmista voit lukea edeltävästä uutisesta ja käydä katsomassa myös koirien omia sivuja sukutaulut sivulla, josta jokaisen löydät.